Колико је шећер опасан за обољеле од дијабетеса?

Са Тајланда нам стиже несвакидашња, занимљива и помало узнемирујућа кампања која за циљ има подизање свести о важности превенције и лечења дијабетеса, ради спречавања компликација болести.

Здравље 28.03.2016 | 14:05
Колико је шећер опасан за обољеле од дијабетеса?

Дијабетес (шећерна болест) је поремећај метаболизма који се огледа у хроничном повишеном нивоу шећера у крви који настаје услед поремећеног излучивања инсулина, деловања инсулина или обоје.

Дијабетес може да узрокује мноштво здравствених проблема и компликација, а најекстремнији међу њима је синдром дијабетесног стопала.

Код оболелих од дијабетеса, услед неадекватног лечења и запуштања болести може доћи до обољења живаца и недостатка крви у стопалу, а стање се може додатно искомпликовати и инфекцијом.

Из тог се разлога на стопалу могу јавити чиреви, па и гангрена која може да се заврши ампутацијом и доведе до инвалидитета и морбидитета код особа оболелих од дијабетеса.

Кампању под називом "Слаткиши убијају" је направила Тхе Диабетес Ассоциатион оф Тхаиланд у сарадњи са фирмом Огилвy & Матхер Бангкок. На њој се могу видети "ране" на рукама и ногама људи направљене од слаткиша.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар