Koliko je šećer opasan za oboljele od dijabetesa?

Sa Tajlanda nam stiže nesvakidašnja, zanimljiva i pomalo uznemirujuća kampanja koja za cilj ima podizanje svesti o važnosti prevencije i lečenja dijabetesa, radi sprečavanja komplikacija bolesti.

Zdravlje 28.03.2016 | 14:05
Koliko je šećer opasan za oboljele od dijabetesa?

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma koji se ogleda u hroničnom povišenom nivou šećera u krvi koji nastaje usled poremećenog izlučivanja insulina, delovanja insulina ili oboje.

Dijabetes može da uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema i komplikacija, a najekstremniji među njima je sindrom dijabetesnog stopala.

Kod obolelih od dijabetesa, usled neadekvatnog lečenja i zapuštanja bolesti može doći do oboljenja živaca i nedostatka krvi u stopalu, a stanje se može dodatno iskomplikovati i infekcijom.

Iz tog se razloga na stopalu mogu javiti čirevi, pa i gangrena koja može da se završi amputacijom i dovede do invaliditeta i morbiditeta kod osoba obolelih od dijabetesa.

Kampanju pod nazivom "Slatkiši ubijaju" je napravila The Diabetes Association of Thailand u saradnji sa firmom Ogilvy & Mather Bangkok. Na njoj se mogu videti "rane" na rukama i nogama ljudi napravljene od slatkiša.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar