Да ли су СФОР и НАТО дужни БХ радницима?

Испред базе СФОР-а у Битмиру и на Тргу Крајине у Бањалуци данас у 5 до 12 окупило се неколико десетина бивших радника НАТО-а и СФОР-а. Они захтјевају да им међународне организације плате радни стаж за период који су радили код њих, те накнаде за које мисле да им припадају.

Босна и Херцеговина 25.03.2016 | 22:53
Да ли су СФОР и НАТО дужни БХ радницима?

У периоду од 1996. до 2007. године држављанима БиХ запосленим у СФОРУ и НАТО-у, нису уплаћивани радни стаж, здравствено осигурање и још низ накнада за које бивши радници у међународним организацијама сматрају да им припадају.

"Тражимо исплату за топли оброк, превоз, регрес и накнаде за радни стаж", каже Савка Калаба која је 10 година радила у вешерају СФОР-а у Рајловцу. Она тврди да им је нуђено да им се уплаћују доприноси, али да им се то одбија од плате. За њу је то било пуно, јер јој је плата била око 700 марака.

И Ениса Гачанин, која је за СФОР радила 11 година, сматра да су јој остали дужни, те истиче да је плата од 700 марака премала да би се од ње одбијали доприноси.

Према неким подацима, од 1996.до 2007.године око 10 хиљада држављана БиХ радило је за СФОР и НАТО и сви потражују права и накнаде,за које сматрају да им по закону припадају.

"Основни проблем је што су сви они потписали Уговоре о раду у којима је наведено да сами себи треба да плаћају доприносе. Међутим, према законима који важе у БиХ, али и земљама које чине СФОР и НАТО, то је обавеза послодавца. Уговор не може дерогирати законе", тврди Авдо Салихбеговић, адвокат бивших радника међународних организација.

Проблем представља и чињеница да судови БиХ нису надлежни за рјешавање спорова са међународним организацијијама. О Захтјевима за исплату потраживања бивших радника СФОР-а и НАТО-а одлучује, првостепено, комисија коју чине по два представника правосуђа Републике Српске и Федерације БиХ, те представници СФОР-а и НАТО-а. Другостепени орган до којег још није стигао ниједан захтјев, такође чини комисија али од три члана, представник БиХ, НАТО-а и ОЕБС-а.

Адвокати незадовољних бивших радника међународних организација тврде да се одлучивање о захтјевима намјерно одуговлачи, како би им ускратили право да се жале међународном суду за људска права у Стразбуру.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Провјерите

25.03.2016 18:45

Ја колико знам прије потписивања уговора Американци су насим људима понудили да им они уплацују радни стаз и здравствено али огроман број насих људи је то одбио јер би им плата била мања. Исто су скоро сви радили не битно колика им је била плата. Иста ствар је са радницима који су радили за Американце по Ираку И Афганистану. п.с. Каквих брате 700км у америцком весерају? Скоро цитав период плате у весерају нису биле испод 900км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

25.03.2016 19:02

Гдје сте до сад били, сад се сјетили доприноса и накнада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

25.03.2016 19:03

Ајде не правите будале од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сијукс

25.03.2016 19:11

Зао ми их је, јер их варају адвокати и на њиховој муци зарадјују. По тим радним ангазманима није постојала обавеза уплате доприноса. Ни оно сто је изјавио један адвокат није тацно, није битно радно законодавство земље из које су долазили странци, јер се увијек примјењује радно законодавство земље или простора гдје се одвија рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

25.03.2016 19:42

Радили су годинама за тадашње услове-огроман новац.И то је ок,али нису бас толико мутави да нису могли примјетити да нпр. не могу овјерити здравствену књижицу.Сад су то прице за малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добице све...

26.03.2016 09:22

...сад це први април.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алиментације дјеци

26.03.2016 12:59

Дузни су они издрзавања за пармацења од 1992. па до данасњих дана. Нико не спомиње масу дјеце сад вец и људи које су трупе оставиле, а раднице за Нови Рајх направиле типа 'зазмири, отвори ноге и мисли на домовину'. Те све алиментације за непознате оцеве су дате и дају се од Дрзаве не од оних који су слали гејсе. Доцим, добро је да макар ово поцне мозда додју и до алиментација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

26.03.2016 18:14

Посто их је вецина радила за интересе НАТО и СФОРА као спијуни, ја им не бих дао ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Брле

27.03.2016 15:53

Велико ниста су и добили.

Name

Петар

02.01.2019 11:58

Јадница, радила за биједних 700 марака, па није могла уплаћивати доприносе. Ја сам - као инжењер - 1996. радио у 'федералној' фирми за 256 марака мјесечно (нето!) и нисам се бунио, јер то је тада била 'нормална' плаћа! А када је та 'јадница' потписивала уговор, осладило јој се ставити 700 марака кеша у џеп, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.01.2019 12:06

А о 'нашим' адвокатима: Споразуми ИФОР/СФОР-а са БиХ су имали карактер међународних уговора, који су 'старији' од националног законодавства. Каснији пристанак - прво ОХР-а и УН-а, а касније и СФОР-а - да плаћају доприносе, више је био знак добре воље, него 'законске' обавезе. А плаћање пријевоза и топлог оброка - ха, ха, гдје то има, осим у драгом социјализму?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

03.01.2019 16:19

Да, још ће пуно времена требати да разумијемо, јер смо се потрудили да оборимо социјализам и уведемо капитализам, да је послодавац дужан да нам дâ бруто плаћу! Што ћемо ми с њом радити - уплаћивати или не здравствено и/или пензионо осигурање, ићи на посао пјешице или трошити на бензин, не јести ништа за маренду или понијети сендвич од куће или га купити у гранапу прекопута, ићи на посао у новим и скупим талијанским ципелама или у гуменим опанцима - то нам не трабају други одређивати, зар не? То су први разумјели они 'јадници', који су цијелу плаћу ИФОР/СФОР-а стављали у џеп, а послије 10 година почели тражити своја 'права'!

ОДГОВОРИТЕ