Видео - сјећања: Човјек који је промијенио игру... Летећи Холанђанин!

"Човек који је променио историју Барселоне и фудбала", навео је британски писац Тони Парсонс када је чуо вест о смрти Јохана Кројфа.

Фудбал 25.03.2016 | 23:00
Видео - сјећања: Човјек који је промијенио игру... Летећи Холанђанин!

Кројф је у четвртак преминуо у 69. години у Барселони, после жестоке борбе против рака плућа.

Кројф је био једна од највећих фудбалских икона свих времена, прво име које се везује за тотални фудбал Ринуса Михелса. Легенда репрезентације Холандије и екипа Ајакса и Барселоне.

Аутор многих бестселера био је у праву, баш као и бројни љубитељи широм света који су туговали због одласка човека који је променио фудбал.

Са Ајаксом је трипут био првак Европе, освојио је и осам титула, пет холандских Купова, Интертото куп, Суперкуп Европе и Интерконтинентални куп. Са Барселоном је једном био првак Шпаније, а једном освајач Купа краља, са Фејенордом је исто то поновио у Холандији 1984, док је са холандском селекцијом поред мундијалског сребра освојио и злато на Европском првенству 1976.

После играчке, посветио се тренерској каријери – највише успеха имао као стратег ’Блаугране’, са којом је освојио Куп шампиона 1992, као и Суперкуп. Одвео је тим и до још једног финала Купа шампиона (1994), освојио је Куп победника Купова (1989) и у том такмичењу био финалиста 1991. То му је било треће тренерско финале КПК јер га је као шеф стручног штаба Ајакса освојио четири године раније. Са ’Копљаницима’ је тријумфовао у два холандска Купа, а Барселони је донео четири шпанске титуле, један трофеј тамошњег Купа краља и три шпанска Суперкупа.

Каталонци су га заволели због свега што је урадио за клуб са ’Камп Ноуа’, а онда је развивши филозофију Ринуса Михелса натерао Пепа Гвардиолу да крене његовим стопама и усаврши ’Тики-таку’.

Изменио је и размишљање управе клуба – залагао се за подмлађивање управе, ослањање на легендарну школу Ла Масију и представља стуб модерне Барселоне.

’Летећи Холанђанин’, или ’Тотални фудбалер’ како су га називали је уз три Златне лопте постигао неколико "фантомских" голова, уз пенал који су пре неколико недеља оживели Лионел Меси и Луис Суарес. Имао је снагу, брзину, убрзање, дриблинг, визију, преглед игре, све. Измислио је и посебан дриблинг, познат као "Кројфов окрет".

Коментари / 0

Оставите коментар