Video - sjećanja: Čovjek koji je promijenio igru... Leteći Holanđanin!

"Čovek koji je promenio istoriju Barselone i fudbala", naveo je britanski pisac Toni Parsons kada je čuo vest o smrti Johana Krojfa.

Fudbal 25.03.2016 | 23:00
Video - sjećanja: Čovjek koji je promijenio igru... Leteći Holanđanin!

Krojf je u četvrtak preminuo u 69. godini u Barseloni, posle žestoke borbe protiv raka pluća.

Krojf je bio jedna od najvećih fudbalskih ikona svih vremena, prvo ime koje se vezuje za totalni fudbal Rinusa Mihelsa. Legenda reprezentacije Holandije i ekipa Ajaksa i Barselone.

Autor mnogih bestselera bio je u pravu, baš kao i brojni ljubitelji širom sveta koji su tugovali zbog odlaska čoveka koji je promenio fudbal.

Sa Ajaksom je triput bio prvak Evrope, osvojio je i osam titula, pet holandskih Kupova, Intertoto kup, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup. Sa Barselonom je jednom bio prvak Španije, a jednom osvajač Kupa kralja, sa Fejenordom je isto to ponovio u Holandiji 1984, dok je sa holandskom selekcijom pored mundijalskog srebra osvojio i zlato na Evropskom prvenstvu 1976.

Posle igračke, posvetio se trenerskoj karijeri – najviše uspeha imao kao strateg ’Blaugrane’, sa kojom je osvojio Kup šampiona 1992, kao i Superkup. Odveo je tim i do još jednog finala Kupa šampiona (1994), osvojio je Kup pobednika Kupova (1989) i u tom takmičenju bio finalista 1991. To mu je bilo treće trenersko finale KPK jer ga je kao šef stručnog štaba Ajaksa osvojio četiri godine ranije. Sa ’Kopljanicima’ je trijumfovao u dva holandska Kupa, a Barseloni je doneo četiri španske titule, jedan trofej tamošnjeg Kupa kralja i tri španska Superkupa.

Katalonci su ga zavoleli zbog svega što je uradio za klub sa ’Kamp Noua’, a onda je razvivši filozofiju Rinusa Mihelsa naterao Pepa Gvardiolu da krene njegovim stopama i usavrši ’Tiki-taku’.

Izmenio je i razmišljanje uprave kluba – zalagao se za podmlađivanje uprave, oslanjanje na legendarnu školu La Masiju i predstavlja stub moderne Barselone.

’Leteći Holanđanin’, ili ’Totalni fudbaler’ kako su ga nazivali je uz tri Zlatne lopte postigao nekoliko "fantomskih" golova, uz penal koji su pre nekoliko nedelja oživeli Lionel Mesi i Luis Suares. Imao je snagu, brzinu, ubrzanje, dribling, viziju, pregled igre, sve. Izmislio je i poseban dribling, poznat kao "Krojfov okret".

Komentari / 0

Ostavite komentar