Пресуда: Јаке мјере обезбјеђења у Хагу

Више од 150 жртава, око 200 новинара и више од 50 представника држава и чланова дипломатског кора присуствоваће данас у Хагу изрицању пресуде Претресног вијећа Радовану Караџићу.

Република Српска 24.03.2016 | 10:52
Пресуда: Јаке мјере обезбјеђења у Хагу

Објави пресуде, како је најављено из Хашког трибунала, присуствоваће и више од 100 представника академске заједнице, истраживача и представника организација цивилног друштва, а сав расположиви простор у згради Међународног суда и околини је у потпуности попуњен.

Како би примио што је више могуће посјетилаца, Међународни суд користи сав расположиви простор у сопственој згради, као и додатни простор у оближњем конференцијском центру Wорлд Форум. Цијели простор око зграде Међународног суда је данас блокиран, а приступ контролише холандска полиција.

"Захтјеви за акредитовање и даље пристижу, неке смо добили и јутрос, иако је рок за пријаве истекао још 16. марта. С обзиром на то да смо у међувремену обезбиједили додатни простор, гледамо да медијима изађемо у сусрет", речено је Срни у прес-служби.

Многе медијске куће већ данима извјештавају из Хага, возила су паркирана уз зграду суда између главног и сјеверног улаза, а на платоу поред фонтане нанизане су надстрешнице гдје су од јутрос постављене камере.

За новинаре су предвиђене три локације за праћење, и то сама галерија суднице, лоби унутар зграде трибунала, те прес-центар који се налази у згради хотела надомак зграде суда. За остале госте постоје и различити нивои акредитовања и различито вријеме преузимања акредитација и уласка у предвиђене просторе да би биле испоштоване мјере безбједности.

Тако ће се, на примјер, Караџићев правни савјетник Горан Петронијевић налазити у самој судници, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић на галерији суднице, док ће преосталих 14 представника из Републике Српске бити у једној од више додатних просторија у згради суда.

С обзиром на то да се очекује знатан број представника бошњачких удружења, предвиђено је да се они не сусретну са представницима Републике Српске, да улазе на различите улазе и у различито вријеме и да бораве у различитим просторијама.

Како јутро одмиче повећава се број припадника холандске полиције која ће јаким мјерама и бројним снагама обезбјеђивати данашњи догађај.

Према незваничним информацијама, очекује се јавно окупљање једне групе на травнатој површини испред самог трибунала, а у најави је још један скуп у близини зграде трибунала, али се о овоме још не зна више детаља, јавља извјештач Срне из Хага.

Будући да је ријеч о осјетљивим стварима, из прес-службе трибунала не саопштавају детаље о томе, нити гости имају све информације, него ће их добити када дођу у вријеме које им је назначено.

Делегацији из Републике Српске сву логистичку подршку пружа официр за везу са трибуналом Боривоје Маројевић који ће их и увести у зграду трибунала.

(Срна)