Од данас једите више поврћа. А ево и због чега

Иако и врапци на грани знају да је поврће здраво, подаци показују да га у последњих пет година једемо мање него икада.

Здравље 24.03.2016 | 15:30
Од данас једите више поврћа. А ево и због чега

Истраживање америчких научника са Харварда показало је да чак 87 одсто људи не поједе ни тричавих 50 г грама поврћа у току дана, што је прилично забрињавајуће. Ако и ви избегавате поврће у широком луку, сазнајте шта паприка, тиквице, шаргарепа и зелена салата могу да ураде за вас.

ПРОЛЕПШАЋЕТЕ СЕ
Сигурно сте чули да ће ваша кожа бити сјајнија и чистија уколико редовно једете поврће. Е, то је сада и научно потврђено.
Наиме, истраживачи са универзитета у Нотингему направили су занимљив експеримент. Групи испитаника показали су фотографије лица људи из целог света о којима нису знали ништа, а они су за лепше и привлачније прогласили оне који су редовно јели поврће.
Зашто је то тако? Зато што поврће побољшава циркулацију, што значи да ће ваше лице бити боље прокрвљено, па ћете самим тим изгледати свежије и млађе.

ЛАКШЕ ЋЕТЕ СМРШАТИ
Знамо да поврће има много мање калорија од меса, тестенине и млечних производа, па је сасвим извесно да ћете много брже мршавити ако га једете чешће и више.
Рецимо, 200 г спанаћа има само 15 калорија, а иста количина тестенине чак 400 калорија. Дакле, мање теста, више поврћа и ето линије из снова.
Неће бити затвора
Ако су вам црева лења, лењи сте и ви. Биљна влакна којима поврће обилује, убрзавају проток хране кроз црева. Осим тога, влакна повећавају масу столице, везују воду и олакшавају редовно пражњење црева.

БИЋЕТЕ СРЕЋНИЈИ
Најновија студија са магазина “Социал Индицаторс Ресеарцх” показала је да су људи који дневно поједу барем 100 грама поврћа много срећнији, задовољнији и имају више енергије. Зато, када следећи пут будете нерасположени, заборавите на сладолед и колаче, већ се баците на сецкану шаргарепицу.

БИЋЕТЕ ЗДРАВИЈИ
Сигурно знате да ћете уколико једете више поврћа снизити ризик од настанка хроничних болести. Али, сигурно не знате како мале измене у исхрани могу да направе велике промене. Па рецимо, додатна пороција зелене салате или било ког другог зелениша може да снизи ризик од настанка дијабетеса типа 2 за 14 одсто.

ОВО ЈЕ НЕДЕЉНА ДОЗА ПОВРЋА

Ако се држите оваквог плана исхране, појешћете минималну дневну количину поврћа за недељу дана.

Доручак
Два пута недељно направите шејк од спанаћа, смрзнутог воћа, грчког јогурта и бадемовог млека.

Ручак
Уз ручак, поједите што више салате по вашем избору.

Вечера
За вечеру направите два пута недељно поједите рижото са поврћем које највише волите, а зачините га белим луком и бибером

Блиц Жена

Коментари / 0

Оставите коментар