Љајић врло добар, остали бескрвни, Србија је само добар спаринг партнер!

Пољска савладала Србију са 1:0 голом Блажчиковског. Деби Немање Максимовића у сениоској репрезентацији!

Фудбал 23.03.2016 | 23:15
Љајић врло добар, остали бескрвни, Србија је само добар спаринг партнер!

Претерано би било рећи да се нису ознојили. Трчали су. Свеједно изгледали бескрвно. Фудбалска репрезентација Србије претрпела је и трећи узастопни пораз, пошто је на пријатељском сусрету у Познању тек просечна Пољска славила са 1:0 поготком Јакуба Кубе Блажчиковског и Орловима још једном показала колико су далеко од европског врха.

Пољска чак ни не спада у сам европски крем, али је током већег дела утакмице у Познању владао утисак да чак и не запиње до крајњих граница могућности. Није било потребе за тим. Истина, није да се нешто друго и очекивало, посебно после трвења селектора Радована Ћурчића и сада већ бивших репрезентативаца Душана Тадића и Немање Гудеља. Пољска селекција без сумње је квалитетнија екипа од наше. Уосталом, у квалификационој групи са Немачком, Ирском и Шкотском била је друга са тек једним бодом иза актуелних светских првака.

И ако прихватимо да је Србија постала трећеразредна европска репрезентација, а сигурно да нисмо далеко од тога, онда ово вечерас у Познању није ни било толико лоше. Пре свега се ту мисли на игру Адема Љајића, који као да је на себе прихватио одговорност да покуша да размрда анемични тим. Више пута је опасно претио, али су прво Лукаш Фабијански уз помоћ пречке, а у другом полувремену и Војћех Шченсни у три наврата - последњи пут у један на један ситуацији у судијској надокнади - заустављали шутеве Интеровог везисте. После те прве одбране Фабијанског већ у седмом минуту, капитен Бранислав Ивановић је имао најбољу шансу на утакмици, али као да је изгубио оријентацију у простору, па је са два метра пребацио гол, да би се Шченсни истакао и у 90. минуту када је сјајном парадом скинуо покушај повратника у национални тим Слободана Рајковића. Ивановић је и тада први стигао на одбитак и волејом тукао небу под облаке.

Ако прихватимо, дакле, да смо у рангу са Естонијом, Бугарском, Финском или Црном Гором - а резултати ових последњих квалификација указују на то - није ово било катастрофално. Напротив. Ако, пак, желимо да поново путујемо на велика такмичења и да репрезентацију пратимо са надом да ћемо нешто и учинити, мораће то вишеструко боље.

Мораће да се побеђује, мораће шансе да се користе, мораће крила да буду много конкретнија, одбрана би морала да улива сигурност, а не страх. Гол Пољака био је добар пример за ову последњу констатацију. Превише пасивно маркирање Роберта Левандовског, па испуцавање Николе Максимовића у срце казненог простора. У шеснаестерцу су, не рачунајући голмана Владимира Стојковића, била чак деветорица српских репрезентативаца. Ниједан није покрио сам центар и обратио пажњу на Блажчиковског.

Поновило се то још једном, али у том првом случају из 28. минута било је кобно.

И врло мало после тога - изузев тих Љајићевих покушаја, а они су били последица његове упорности, не неке смислене акције, те шутева Рајковића и Ивановића из последњих секунди кад су Пољаци главама већ били у свлачионици - није наговештавало да би Србија могла да избегне пораз. Полако се већ и навикавамо. И не би ваљало да се заваравамо потенцирајући те неке светле тренутке - а било их је вечерас - када се већим делом утакмице врло јасно видело да овом тиму многа тога недостаје.

И није то само до играча.

Једино још вредно помена био је деби Немање Максимовића, једног од предводника шампионске генерације са Новог Зеланда, који је у 73. минуту заменио Луку Миливојевића.

ПОЉСКА - СРБИЈА 1:0 (1:0)
/Блажчиковски 28/

Стадион: ИНЕА, Познањ;
Судија: Александар Харкам (Аустрија);

Пољска (4-4-2): Фабијански (од 46’ Шченсни)- Пишчек, Глик, Саламон (од 87’ Паздан), Рибуш - Блашчиковски, Криховјак (од 76’ Јодловјец), Зелински (од 83’ Боршјук), Гросицки (од 75’ Капустка) - Милик, Левандовски (од 73’ Теодорчик).

Србија (4-2-3-1): Стојковић - Ивановић, Никола Максимовић (од 92’ Спајић), С. Рајковић, Коларов - Матић (од 85’ Брашанац), Миливојевић (од 73’ Немања Максимовић) - Тошић (од 65’+ Тошић), Љајић, Костић (од 78’ Младеновић) – Стојиљковић (од 56’ Ђуричић).

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зумбул

23.03.2016 22:29

Па ови никог више немогу добит

ОДГОВОРИТЕ