Ljajić vrlo dobar, ostali beskrvni, Srbija je samo dobar sparing partner!

Poljska savladala Srbiju sa 1:0 golom Blažčikovskog. Debi Nemanje Maksimovića u senioskoj reprezentaciji!

Fudbal 23.03.2016 | 23:15
Ljajić vrlo dobar, ostali beskrvni, Srbija je samo dobar sparing partner!

Preterano bi bilo reći da se nisu oznojili. Trčali su. Svejedno izgledali beskrvno. Fudbalska reprezentacija Srbije pretrpela je i treći uzastopni poraz, pošto je na prijateljskom susretu u Poznanju tek prosečna Poljska slavila sa 1:0 pogotkom Jakuba Kube Blažčikovskog i Orlovima još jednom pokazala koliko su daleko od evropskog vrha.

Poljska čak ni ne spada u sam evropski krem, ali je tokom većeg dela utakmice u Poznanju vladao utisak da čak i ne zapinje do krajnjih granica mogućnosti. Nije bilo potrebe za tim. Istina, nije da se nešto drugo i očekivalo, posebno posle trvenja selektora Radovana Ćurčića i sada već bivših reprezentativaca Dušana Tadića i Nemanje Gudelja. Poljska selekcija bez sumnje je kvalitetnija ekipa od naše. Uostalom, u kvalifikacionoj grupi sa Nemačkom, Irskom i Škotskom bila je druga sa tek jednim bodom iza aktuelnih svetskih prvaka.

I ako prihvatimo da je Srbija postala trećerazredna evropska reprezentacija, a sigurno da nismo daleko od toga, onda ovo večeras u Poznanju nije ni bilo toliko loše. Pre svega se tu misli na igru Adema Ljajića, koji kao da je na sebe prihvatio odgovornost da pokuša da razmrda anemični tim. Više puta je opasno pretio, ali su prvo Lukaš Fabijanski uz pomoć prečke, a u drugom poluvremenu i Vojćeh Ščensni u tri navrata - poslednji put u jedan na jedan situaciji u sudijskoj nadoknadi - zaustavljali šuteve Interovog veziste. Posle te prve odbrane Fabijanskog već u sedmom minutu, kapiten Branislav Ivanović je imao najbolju šansu na utakmici, ali kao da je izgubio orijentaciju u prostoru, pa je sa dva metra prebacio gol, da bi se Ščensni istakao i u 90. minutu kada je sjajnom paradom skinuo pokušaj povratnika u nacionalni tim Slobodana Rajkovića. Ivanović je i tada prvi stigao na odbitak i volejom tukao nebu pod oblake.

Ako prihvatimo, dakle, da smo u rangu sa Estonijom, Bugarskom, Finskom ili Crnom Gorom - a rezultati ovih poslednjih kvalifikacija ukazuju na to - nije ovo bilo katastrofalno. Naprotiv. Ako, pak, želimo da ponovo putujemo na velika takmičenja i da reprezentaciju pratimo sa nadom da ćemo nešto i učiniti, moraće to višestruko bolje.

Moraće da se pobeđuje, moraće šanse da se koriste, moraće krila da budu mnogo konkretnija, odbrana bi morala da uliva sigurnost, a ne strah. Gol Poljaka bio je dobar primer za ovu poslednju konstataciju. Previše pasivno markiranje Roberta Levandovskog, pa ispucavanje Nikole Maksimovića u srce kaznenog prostora. U šesnaestercu su, ne računajući golmana Vladimira Stojkovića, bila čak devetorica srpskih reprezentativaca. Nijedan nije pokrio sam centar i obratio pažnju na Blažčikovskog.

Ponovilo se to još jednom, ali u tom prvom slučaju iz 28. minuta bilo je kobno.

I vrlo malo posle toga - izuzev tih Ljajićevih pokušaja, a oni su bili posledica njegove upornosti, ne neke smislene akcije, te šuteva Rajkovića i Ivanovića iz poslednjih sekundi kad su Poljaci glavama već bili u svlačionici - nije nagoveštavalo da bi Srbija mogla da izbegne poraz. Polako se već i navikavamo. I ne bi valjalo da se zavaravamo potencirajući te neke svetle trenutke - a bilo ih je večeras - kada se većim delom utakmice vrlo jasno videlo da ovom timu mnoga toga nedostaje.

I nije to samo do igrača.

Jedino još vredno pomena bio je debi Nemanje Maksimovića, jednog od predvodnika šampionske generacije sa Novog Zelanda, koji je u 73. minutu zamenio Luku Milivojevića.

POLJSKA - SRBIJA 1:0 (1:0)
/Blažčikovski 28/

Stadion: INEA, Poznanj;
Sudija: Aleksandar Harkam (Austrija);

Poljska (4-4-2): Fabijanski (od 46’ Ščensni)- Pišček, Glik, Salamon (od 87’ Pazdan), Ribuš - Blaščikovski, Krihovjak (od 76’ Jodlovjec), Zelinski (od 83’ Boršjuk), Grosicki (od 75’ Kapustka) - Milik, Levandovski (od 73’ Teodorčik).

Srbija (4-2-3-1): Stojković - Ivanović, Nikola Maksimović (od 92’ Spajić), S. Rajković, Kolarov - Matić (od 85’ Brašanac), Milivojević (od 73’ Nemanja Maksimović) - Tošić (od 65’+ Tošić), Ljajić, Kostić (od 78’ Mladenović) – Stojiljković (od 56’ Đuričić).

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zumbul

23.03.2016 22:29

Pa ovi nikog više nemogu dobit

ODGOVORITE