Парада поноса већ сљедеће године у БиХ?

Савјет министара БиХ оправданим оцијенио приједлог Сарајевског отвореног центра да међу значајније датуме из области људских права буде увршћен и "Цоминг оут" дан.

Босна и Херцеговина 23.03.2016 | 22:46
Парада поноса већ сљедеће године у БиХ?

БиХ би, по свему судећи, већ сљедеће године могла да буде поприште Параде поноса с обзиром на то да је, како тврде у Сарајевском отвореном центру (СОЦ), Савјет министара БиХ оправданим оцијенио њихов приједлог да међу значајније датуме из области људских права буде увршћен и "Цоминг оут" дан.

Ријеч је о дану који се обиљежава 11. октобра, а којим се славе појединци који се јавно идентификују као бисексуалци, гејеви, лезбијке, трансродне особе, односно ЛГБТ популација.

А у СОЦ-у су на свом сајту објавили да су у марту 2014. и фебруару ове године предложили да у Програм обиљежавања значајнијих датума из области људских права у БиХ буду увршћени 17. мај - Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХОТ) и 11. октобар - "Цоминг оут" дан.

"Прва иницијатива је прошла безуспјешно. Међутим, Министарство за људска права и избјеглице БиХ обавијестило нас је да је Савјет министара БиХ на сједници одржаној 4. фебруара већ усвојио програм за ову годину, али да сматрају оправданим наш захтјев за увршћавање поменутих датума којима се обиљежава заштита и поштовање људских права ЛГБТ особа у овај програм. Обавијестили су нас да ће наш приједлог бити узет у разматрање на крају ове године, када буде прављен програм за 2017. годину", стоји у тексту СОЦ-а, преноси Пресс.

Из СОЦ-а поручују да би увођење ова два датума у поменути програм послало снажну поруку посвећености БиХ борби против дискриминације на било којем основу.

"Вјерујемо да ће они бити увршћени у програм обиљежавања значајнијих датума из области људских права у БиХ у 2017. години", поручују из овог центра.

Да ли ће се то десити и када, односно да ли ћемо већ сљедеће године бити свједоци Параде поноса и на бх. улицама, новинари су покушали сазнати и у Министарству за људска права и избјеглице БиХ.

Међутим, представнике СПЦ и удружења која његују традицију брака и породице као основне друштвене вриједности као гром из ведра неба погодила је и помисао да би и БиХ могло бити дозвољено одржавање Параде поноса.

У парохијама широм Српске наглашавају да је емотивна веза између мушкарца и мушкарца, односно жене и жене, више него неприродна, због чега је ван памети и размишљати о њиховој јавној промоцији.

"Црква је чувар моралних вриједности, што засигурно не подразумијева његовање традиције истополних веза или, још горе, брачних заједница. Црква неће и не може да их благосиља јер је ријеч о крајње неприродним појавама", наглашавају у парохијама.

Сличног става су и у удружењима вишечланих породица, из којих поручују да је ван памети да неко и размишља о томе да особама истог пола дозволи јавну промоцију.

"Свако има право да се понаша онако како осјећа или жели, али је скандалозно дозволити им да парадирају и јавно показују своју, најблаже речено, неприродност. Не могу да вјерујем да било ко од надлежних у обзир може да узме приједлог који би ЛГБТ популацији дозволио да званично, организовано и јавно испољава своју оријентацију. Још да им се дозволи да склапају бракове и усвајају дјецу, па можемо дођавола", огорчен је предсједник Удружења четворо и више дјеце Републике Српске Јован Радовановић.

Истополни бракови и код нас?

Европски суд за људска права је у октобру прошле године, на основу правоснажне пресуде која се тиче једног италијанског случаја, први од држава чланица Савјета Европе затражио да правно регулишу заједнице особа истог пола.

То значи да би, као чланица СЕ, и БиХ морала поступити исто чим неко од представника ЛГБТ популације затражи озакоњавање заједнице са својим истополним партнером.

О поменутој пресуди домаћу јавност упознали су из Канцеларије бранилаца људских права (ЦРД) у БиХ, из које су поручили да ће у БиХ прије или касније законска регулатива морати да се мијења у том правцу.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Добро дошли

23.03.2016 21:27

Предата је апликација а сада тест па ако положите добро дошли у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда...

23.03.2016 23:25

Мозда и буде

Name

Хахаха

23.03.2016 21:42

Виц године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.03.2016 05:12

Први цу камен да бацим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

па?

24.03.2016 06:34

Ма због цега???

Name

Ја

24.03.2016 13:07

Па инекције нема да их излијеци! Камен у главу мозда помогне да се барем једно опамети и оздрави!

Name

@па?

24.03.2016 14:14

А сто да не? Па није ово "гаy ЕУ"!

Name

Вултурес

24.03.2016 05:14

Цекамо вас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

24.03.2016 06:20

ЕВРОПУ ТРЕБА ЗГАЗИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их...

24.03.2016 06:43

КАД ПРОПАРАДИРАЈУ САРАЈЕВСКОМ ЧАРШИЈОМ,ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА ВИДИМ ЛИЦА "ЕВРОПЕЈАЦА" БОШЊАКА КОЈЕ СРБИ НАВОДНО "КОЧЕ" НА 'ЕВРОПСКОМ' ПУТУ,КАКО ЋЕ ИХ ТОПЛО ДОЧЕКАТИ ЋЕВАПИМА ИЗ "ЖЕЉЕ"! XА XА XА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

24.03.2016 08:20

Парада ментално обољелих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за хм

28.03.2016 17:51

...а поносни!