Parada ponosa već sljedeće godine u BiH?

Savjet ministara BiH opravdanim ocijenio prijedlog Sarajevskog otvorenog centra da među značajnije datume iz oblasti ljudskih prava bude uvršćen i "Coming out" dan.

Bosna i Hercegovina 23.03.2016 | 22:46
Parada ponosa već sljedeće godine u BiH?

BiH bi, po svemu sudeći, već sljedeće godine mogla da bude poprište Parade ponosa s obzirom na to da je, kako tvrde u Sarajevskom otvorenom centru (SOC), Savjet ministara BiH opravdanim ocijenio njihov prijedlog da među značajnije datume iz oblasti ljudskih prava bude uvršćen i "Coming out" dan.

Riječ je o danu koji se obilježava 11. oktobra, a kojim se slave pojedinci koji se javno identifikuju kao biseksualci, gejevi, lezbijke, transrodne osobe, odnosno LGBT populacija.

A u SOC-u su na svom sajtu objavili da su u martu 2014. i februaru ove godine predložili da u Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH budu uvršćeni 17. maj - Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) i 11. oktobar - "Coming out" dan.

"Prva inicijativa je prošla bezuspješno. Međutim, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obavijestilo nas je da je Savjet ministara BiH na sjednici održanoj 4. februara već usvojio program za ovu godinu, ali da smatraju opravdanim naš zahtjev za uvršćavanje pomenutih datuma kojima se obilježava zaštita i poštovanje ljudskih prava LGBT osoba u ovaj program. Obavijestili su nas da će naš prijedlog biti uzet u razmatranje na kraju ove godine, kada bude pravljen program za 2017. godinu", stoji u tekstu SOC-a, prenosi Press.

Iz SOC-a poručuju da bi uvođenje ova dva datuma u pomenuti program poslalo snažnu poruku posvećenosti BiH borbi protiv diskriminacije na bilo kojem osnovu.

"Vjerujemo da će oni biti uvršćeni u program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH u 2017. godini", poručuju iz ovog centra.

Da li će se to desiti i kada, odnosno da li ćemo već sljedeće godine biti svjedoci Parade ponosa i na bh. ulicama, novinari su pokušali saznati i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Međutim, predstavnike SPC i udruženja koja njeguju tradiciju braka i porodice kao osnovne društvene vrijednosti kao grom iz vedra neba pogodila je i pomisao da bi i BiH moglo biti dozvoljeno održavanje Parade ponosa.

U parohijama širom Srpske naglašavaju da je emotivna veza između muškarca i muškarca, odnosno žene i žene, više nego neprirodna, zbog čega je van pameti i razmišljati o njihovoj javnoj promociji.

"Crkva je čuvar moralnih vrijednosti, što zasigurno ne podrazumijeva njegovanje tradicije istopolnih veza ili, još gore, bračnih zajednica. Crkva neće i ne može da ih blagosilja jer je riječ o krajnje neprirodnim pojavama", naglašavaju u parohijama.

Sličnog stava su i u udruženjima višečlanih porodica, iz kojih poručuju da je van pameti da neko i razmišlja o tome da osobama istog pola dozvoli javnu promociju.

"Svako ima pravo da se ponaša onako kako osjeća ili želi, ali je skandalozno dozvoliti im da paradiraju i javno pokazuju svoju, najblaže rečeno, neprirodnost. Ne mogu da vjerujem da bilo ko od nadležnih u obzir može da uzme prijedlog koji bi LGBT populaciji dozvolio da zvanično, organizovano i javno ispoljava svoju orijentaciju. Još da im se dozvoli da sklapaju brakove i usvajaju djecu, pa možemo dođavola", ogorčen je predsjednik Udruženja četvoro i više djece Republike Srpske Jovan Radovanović.

Istopolni brakovi i kod nas?

Evropski sud za ljudska prava je u oktobru prošle godine, na osnovu pravosnažne presude koja se tiče jednog italijanskog slučaja, prvi od država članica Savjeta Evrope zatražio da pravno regulišu zajednice osoba istog pola.

To znači da bi, kao članica SE, i BiH morala postupiti isto čim neko od predstavnika LGBT populacije zatraži ozakonjavanje zajednice sa svojim istopolnim partnerom.

O pomenutoj presudi domaću javnost upoznali su iz Kancelarije branilaca ljudskih prava (CRD) u BiH, iz koje su poručili da će u BiH prije ili kasnije zakonska regulativa morati da se mijenja u tom pravcu.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Добро дошли

23.03.2016 21:27

Предата је апликација а сада тест па ако положите добро дошли у ЕУ

ODGOVORITE
Name

Mozda...

23.03.2016 23:25

Mozda i bude

Name

Hahaha

23.03.2016 21:42

Vic godine...

ODGOVORITE
Name

Ja

24.03.2016 05:12

Prvi cu kamen da bacim!

ODGOVORITE
Name

pa?

24.03.2016 06:34

Ma zbog cega???

Name

Ja

24.03.2016 13:07

Pa inekcije nema da ih izlijeci! Kamen u glavu mozda pomogne da se barem jedno opameti i ozdravi!

Name

@pa?

24.03.2016 14:14

A sto da ne? Pa nije ovo "gay EU"!

Name

Vultures

24.03.2016 05:14

Cekamo vas!!!

ODGOVORITE
Name

SOKO

24.03.2016 06:20

EVROPU TREBA ZGAZITI.

ODGOVORITE
Name

Ih...

24.03.2016 06:43

KAD PROPARADIRAJU SARAJEVSKOM ČARŠIJOM,JEDVA ČEKAM DA VIDIM LICA "EVROPEJACA" BOŠNJAKA KOJE SRBI NAVODNO "KOČE" NA 'EVROPSKOM' PUTU,KAKO ĆE IH TOPLO DOČEKATI ĆEVAPIMA IZ "ŽELJE"! XA XA XA

ODGOVORITE
Name

Hm

24.03.2016 08:20

Parada mentalno oboljelih.

ODGOVORITE
Name

za hm

28.03.2016 17:51

...a ponosni!