Почело суђење за убиства на Озрену

Пред Судом БиХ данас је почело суђење некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину. Тужилаштво БиХ Махмуљина терети да није ништа предузео да спријечи злочине над ратним заробљеницима и цивилима српске националости током 1995. године, које су починили припадници одреда Ел Муџахедин, а који је дјеловао у саставу Трећег корпуса.

Босна и Херцеговина 23.03.2016 | 22:47
Почело суђење за убиства на Озрену

Сакиб Махмуљин није спријечио убиство 52 ратна заробљеника српске националности које су починили припадници одреда Ел Муџахедин уз употребу хладног оружја. Није спријечио муџахедине да одсјецањем глава усмрте три Србина, а није ништа подузео ни да спријечи наношење тешке физичке и психичке боли српским цивилима у логору одреда Ел Муџехедин у мјесту Каменице на подручју оптине Завидовићи.

Припадници одреда Ел Муџахедин који су дјеловали у саставу Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, а под командом Махмуљина, убили су више од 60 српских заробљеника и цивила од чега је до сада пронађено и идентификовано само 10 тијела, док се остали воде као нестали. Суђењу су присуствовали и чланови породица убијених Срба. Здравко Јоргић изгубио је сина.

"Имао је 20 година, студент права. Чуо сам да је заробљен и убијен. Још нисам нашао тијело", каже Јоргић и питада ли ће дочекати правду након 20 година.

Нада Марић је изгубила мужа и братаТијела није пронашла, а чула је да су јој супругу муџахедини одсјекли главу. Ружица Пејић пронашла је само лобању убијеног супруга.

Одбрана не спори злочине које су починили Муџахедини на Озрену, али тврде да Махмуљин за њих није одговоран. "Тужилаштву ће бити тешко да докаже везу између Сакиба Махмуљина и одреда Ел Муџахедин. Махмуљин није одговоран за злочине које су они починили", тврди Фахрудин Ибришимовић, адвокат Сакиба Махмуљина.

Суђење Сакибу Махмуљину биће настављено 6. априла ове године.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

КС

23.03.2016 18:49

Ако овде нико не буде праведно осудјен онда стварно немамо ста прицати са турцима.А и са опозицијом у РС а позицијом у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

23.03.2016 19:47

Какви педесет сездесет заробљено 117 нестали из возуце никад их нису нашли а гдје су остали јос из други села

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

23.03.2016 22:12

Па имају комисије за тразење несталих. Ја предлазем да Срби казу гдје је јос пар хиљада људи и вјероватно це и ови реци гдје су тих 117. Тако је то,морас дати ако хоцес узети.У зивоту и љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцко

24.03.2016 08:04

Срамота за тузиластво БИХ да Махмуљин, И мудзахедини који су сјекли главе нису осудјени.

Name

КРИВАЦ

24.03.2016 10:19

Народ је глуп, нека гласа за Милу и његову Вилу (Жељкицу).

ОДГОВОРИТЕ