Počelo suđenje za ubistva na Ozrenu

Pred Sudom BiH danas je počelo suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu. Tužilaštvo BiH Mahmuljina tereti da nije ništa preduzeo da spriječi zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalosti tokom 1995. godine, koje su počinili pripadnici odreda El Mudžahedin, a koji je djelovao u sastavu Trećeg korpusa.

Bosna i Hercegovina 23.03.2016 | 22:47
Počelo suđenje za ubistva na Ozrenu

Sakib Mahmuljin nije spriječio ubistvo 52 ratna zarobljenika srpske nacionalnosti koje su počinili pripadnici odreda El Mudžahedin uz upotrebu hladnog oružja. Nije spriječio mudžahedine da odsjecanjem glava usmrte tri Srbina, a nije ništa poduzeo ni da spriječi nanošenje teške fizičke i psihičke boli srpskim civilima u logoru odreda El Mudžehedin u mjestu Kamenice na području optine Zavidovići.

Pripadnici odreda El Mudžahedin koji su djelovali u sastavu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, a pod komandom Mahmuljina, ubili su više od 60 srpskih zarobljenika i civila od čega je do sada pronađeno i identifikovano samo 10 tijela, dok se ostali vode kao nestali. Suđenju su prisustvovali i članovi porodica ubijenih Srba. Zdravko Jorgić izgubio je sina.

"Imao je 20 godina, student prava. Čuo sam da je zarobljen i ubijen. Još nisam našao tijelo", kaže Jorgić i pitada li će dočekati pravdu nakon 20 godina.

Nada Marić je izgubila muža i brataTijela nije pronašla, a čula je da su joj suprugu mudžahedini odsjekli glavu. Ružica Pejić pronašla je samo lobanju ubijenog supruga.

Odbrana ne spori zločine koje su počinili Mudžahedini na Ozrenu, ali tvrde da Mahmuljin za njih nije odgovoran. "Tužilaštvu će biti teško da dokaže vezu između Sakiba Mahmuljina i odreda El Mudžahedin. Mahmuljin nije odgovoran za zločine koje su oni počinili", tvrdi Fahrudin Ibrišimović, advokat Sakiba Mahmuljina.

Suđenje Sakibu Mahmuljinu biće nastavljeno 6. aprila ove godine.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

KS

23.03.2016 18:49

Ako ovde niko ne bude pravedno osudjen onda stvarno nemamo sta pricati sa turcima.A i sa opozicijom u RS a pozicijom u BiH

ODGOVORITE
Name

xx

23.03.2016 19:47

Kakvi pedeset sezdeset zarobljeno 117 nestali iz vozuce nikad ih nisu našli a gdje su ostali jos iz drugi sela

ODGOVORITE
Name

Kiki

23.03.2016 22:12

Pa imaju komisije za trazenje nestalih. Ja predlazem da Srbi kazu gdje je jos par hiljada ljudi i vjerovatno ce i ovi reci gdje su tih 117. Tako je to,moras dati ako hoces uzeti.U zivotu i ljubavi.

ODGOVORITE
Name

Rocko

24.03.2016 08:04

Sramota za tuzilastvo BIH da Mahmuljin, I mudzahedini koji su sjekli glave nisu osudjeni.

Name

KRIVAC

24.03.2016 10:19

Narod je glup, neka glasa za Milu i njegovu Vilu (Željkicu).

ODGOVORITE