Украјина нуди "размјену" Русији

Након што је украјински пилот Нађа Савченко осуђена на 22 године пред судом у Доњецку, власти у Кијеву реаговале предлогом Кремљу - размена!

Свијет 22.03.2016 | 22:05
Украјина нуди "размјену" Русији

Судска пресуда, којом је украјински војни пилот Нађа Савченко осуђена на 22 године затвора због убиства двоје руских новинара 2014. године у Луганску, изазвала је лавину коментара не само у Украјини, где је сматрају херојем, већ и у другим земљама.

Украјински председник Петро Порошенко предложио је Москви размену.

"Руски председник Владимир Путин рекао је да ће нам вратити Нађу чим буде донета ова назови пресуда. Време је да одржи обећање. Ја сам спреман да Русији вратимо њена два војника која су ухваћена на територији Украјине у непријатељском деловању против наше земље", нагласио је украјински председник.

Руски суд, тачније суд у Доњецку данас је осудио 34-годишњег пилота Нађу Севченко, а током изрицања пресуде она је запевала украјинску песму.

Порошенко је поручио и да ће учинити све што је у његовој моћи да Савченко буде ослобођена, односно да се врати у Кијев, називајући цео судски процес "фарсом", "срамотом" и "циркусом".

Иако већина новинара западних медија подржава Савченкову, називајући је "украјинском Јованком Орлеанком" и слично, има и оних других који сматрају да је пресуда која јој је изречена праведна.

Један од њих је слободни новинар из Лондона Грејем Филипс који је управо то написао на Тwиттеру и приметио да док западни свет само прича о Савченковој, нико се и не сећа оних које је она убила, а реч је о двојици руских новинара.

Филипс је иначе био први новинар (тако бар каже) који је снимио долазак руске хуманитарне помоћи у Луганск 22. августа 2014. године.

Нађа Савченко је данас могла да буде прва светска вест да није било терористичких напада у Бриселу и да председник САД Барак Обама није отишао у историјску посету Куби.

Али, ко је 34-годишња Нађа Савченко? Да ли је она тек обичан војни пилот или у њеном "бекграунду" има мрља? Да ли је она "украјинска Јованка Орлеанка" како је називају у Украјини и у појединим западним медијима?

Према тексту објављеном у руској "Известији", а која је пренела "Руссиан Инсидер", током демонстрација против режима свргнутог председника Украјине Виктора Јануковича, Нађа Савченко је била врло активна у нео-нацистичком покрету, односно батаљону "Ајдар", који је, према подацима "Амнести интернешнела" вршила тортуре над цивилима који су били за Јануковича или који су нападали антифашисте у Донбасу. Према тврдњама очевидаца и Савченко је активно учествовала у мучењу и пребијању тих људи.

Према том извору и његовим тврдњама, у лето 2014. године у региону сукоба масовна појава је била отмица и ликвидација руских новинара. Новоуспостављени режим у Кијеву покушао је да угуши побуну у многим градовима. Успело му је у Одеси, Дњепопетровску, Запорожју. Не и у Донбасу.

Руски новинари сматрани су претњом, јер су се у међувремену новинари западних медија повукли. Они су извештавали и о другој страни, што се Кијеву није допало и трудио се да на сваки начин угуши њихову реч.

Према тврдњама ових извора, Нађа Савченко је активно учествовала у "таргетирању", отмицама и убиствима руских новинара у тој области.

"Двојица руских новинара нису убијена случајно тада. Не, они су били мета", пише у тексту "Руссиан Инсидер".

Како је Савченко ухапшена у Русији?

Милиција Донбаса била је у потери за стотинама украјинских бораца, који су пребегли у Русију. Они су били пребачени у кампове. Међу њима и Савченко. Али, она је препозната и за њу постоје трагови да јесте активно учествовала у убијању цивила и новинара. Испоставило се да постоји основана сумња да је учествовала, односно била умешана у убиство двојице руских новинара.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ратко

22.03.2016 21:44

Ако би се слусала и гледала само западна гласила Русија неби имала право да има судове,полицију,тузиластва.Јер ста год ураде кога год осуде на западу су против тога и одмах то прогласе политицким прогоном.Цак и ноторне убице су за запад добри само су Руси лоши.Отворити морас оци а оцистити уси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.03.2016 23:25

Мало је добила. Требала је добити доживотну. И то у Сибиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.03.2016 10:41

Нека сада своје пјесмице пјева и Сибиру

ОДГОВОРИТЕ