Ukrajina nudi "razmjenu" Rusiji

Nakon što je ukrajinski pilot Nađa Savčenko osuđena na 22 godine pred sudom u Donjecku, vlasti u Kijevu reagovale predlogom Kremlju - razmena!

Svijet 22.03.2016 | 22:05
Ukrajina nudi "razmjenu" Rusiji

Sudska presuda, kojom je ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko osuđena na 22 godine zatvora zbog ubistva dvoje ruskih novinara 2014. godine u Lugansku, izazvala je lavinu komentara ne samo u Ukrajini, gde je smatraju herojem, već i u drugim zemljama.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko predložio je Moskvi razmenu.

"Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će nam vratiti Nađu čim bude doneta ova nazovi presuda. Vreme je da održi obećanje. Ja sam spreman da Rusiji vratimo njena dva vojnika koja su uhvaćena na teritoriji Ukrajine u neprijateljskom delovanju protiv naše zemlje", naglasio je ukrajinski predsednik.

Ruski sud, tačnije sud u Donjecku danas je osudio 34-godišnjeg pilota Nađu Sevčenko, a tokom izricanja presude ona je zapevala ukrajinsku pesmu.

Porošenko je poručio i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Savčenko bude oslobođena, odnosno da se vrati u Kijev, nazivajući ceo sudski proces "farsom", "sramotom" i "cirkusom".

Iako većina novinara zapadnih medija podržava Savčenkovu, nazivajući je "ukrajinskom Jovankom Orleankom" i slično, ima i onih drugih koji smatraju da je presuda koja joj je izrečena pravedna.

Jedan od njih je slobodni novinar iz Londona Grejem Filips koji je upravo to napisao na Twitteru i primetio da dok zapadni svet samo priča o Savčenkovoj, niko se i ne seća onih koje je ona ubila, a reč je o dvojici ruskih novinara.

Filips je inače bio prvi novinar (tako bar kaže) koji je snimio dolazak ruske humanitarne pomoći u Lugansk 22. avgusta 2014. godine.

Nađa Savčenko je danas mogla da bude prva svetska vest da nije bilo terorističkih napada u Briselu i da predsednik SAD Barak Obama nije otišao u istorijsku posetu Kubi.

Ali, ko je 34-godišnja Nađa Savčenko? Da li je ona tek običan vojni pilot ili u njenom "bekgraundu" ima mrlja? Da li je ona "ukrajinska Jovanka Orleanka" kako je nazivaju u Ukrajini i u pojedinim zapadnim medijima?

Prema tekstu objavljenom u ruskoj "Izvestiji", a koja je prenela "Russian Insider", tokom demonstracija protiv režima svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, Nađa Savčenko je bila vrlo aktivna u neo-nacističkom pokretu, odnosno bataljonu "Ajdar", koji je, prema podacima "Amnesti internešnela" vršila torture nad civilima koji su bili za Janukoviča ili koji su napadali antifašiste u Donbasu. Prema tvrdnjama očevidaca i Savčenko je aktivno učestvovala u mučenju i prebijanju tih ljudi.

Prema tom izvoru i njegovim tvrdnjama, u leto 2014. godine u regionu sukoba masovna pojava je bila otmica i likvidacija ruskih novinara. Novouspostavljeni režim u Kijevu pokušao je da uguši pobunu u mnogim gradovima. Uspelo mu je u Odesi, Dnjepopetrovsku, Zaporožju. Ne i u Donbasu.

Ruski novinari smatrani su pretnjom, jer su se u međuvremenu novinari zapadnih medija povukli. Oni su izveštavali i o drugoj strani, što se Kijevu nije dopalo i trudio se da na svaki način uguši njihovu reč.

Prema tvrdnjama ovih izvora, Nađa Savčenko je aktivno učestvovala u "targetiranju", otmicama i ubistvima ruskih novinara u toj oblasti.

"Dvojica ruskih novinara nisu ubijena slučajno tada. Ne, oni su bili meta", piše u tekstu "Russian Insider".

Kako je Savčenko uhapšena u Rusiji?

Milicija Donbasa bila je u poteri za stotinama ukrajinskih boraca, koji su prebegli u Rusiju. Oni su bili prebačeni u kampove. Među njima i Savčenko. Ali, ona je prepoznata i za nju postoje tragovi da jeste aktivno učestvovala u ubijanju civila i novinara. Ispostavilo se da postoji osnovana sumnja da je učestvovala, odnosno bila umešana u ubistvo dvojice ruskih novinara.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ratko

22.03.2016 21:44

Ako bi se slusala i gledala samo zapadna glasila Rusija nebi imala pravo da ima sudove,policiju,tuzilastva.Jer sta god urade koga god osude na zapadu su protiv toga i odmah to proglase politickim progonom.Cak i notorne ubice su za zapad dobri samo su Rusi loši.Otvoriti moras oci a ocistiti usi.

ODGOVORITE
Name

Hm

22.03.2016 23:25

Malo je dobila. Trebala je dobiti doživotnu. I to u Sibiru.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.03.2016 10:41

Neka sada svoje pjesmice pjeva i Sibiru

ODGOVORITE