Пољопривредници најављују протесте

Пољопривредници у Семберији спремају се за прољетну сјетву. Међутим, киша и мокра земља задају им велике муке, али оно што највише брине јесу обећани подстицаји који још нису исплаћени, па је питање да ли ће се велики дио плодне обрадиве равнице наћи под усјевима.

Република Српска 22.03.2016 | 21:50
Пољопривредници најављују протесте

Зависни од много чега, од сунца, кише, суше, града, прилика и неприлика, пољопривредници су увијек у нечијој милости. Сада су ипак, поглед у небо замијенили погледом у Владу и њену наклоност. На прагу је прољећна сјетва, оранице су се већ почеле припремати, али недостаје оно главно – новац. Остоја Николић, пољопривредник из Батковића, кукурузом ће засијати око 80 хектара земље. За један хектар, каже, потребно је издвојити више од 1300 марака, наглашавајући да цијене репроматеријала поскупљују пред сезону сјетве. Да ли пољопривредник у Републици Српској има новца да обави прољећњу сјетву?

"Мислим да се пољопривредни произвођачи налазе у веома тешкој ситуацији, и мислим да 95% пољопрвредних произвођача неће моћи да засије прољећне усјеве. Имали смо сушу, поплаву, а пољопривредни произвођачи не могу опстати без помоћи државе, а очигледно је да држава веома мало помаже", каже Николић.

До сада је за подстицаје у пољопривреди у Српској исплаћено 35 милиона марака, од укупно 60 милиона марака намијењених аграрном сектору за прошлу годину. Прије мјесец дана, управо у селу Батковић предсједник Републике Српске Милорад Додик дао је охрабрујуће гаранције.

Рекао је да ће пољопривредницима сваке седмице до краја априла бити исплаћивано по пет милиона марака за подстицаје како би били исплааћени сви заостаци.

Ове предсједникове ријечи пробудиле су наду код пољопривредника, али је елан брзо спласнуо, јер је то само било “обећање-узалудно радовање”.

“Очекујемо свакодневно да нам пребаце, баш смо се поуздали кад је долазио Додик и кад је обећао да ће нам пребацивати сваке седмице по пет милиона, само је прве седмице пребацио једну траншу, а од тада нема ништа”, прича Димитрије Бирчаковић, пољопривредник из Батковића, а Остоја Николић додаје:

"Видљиво је да пољопривредни произвођач против себе има временеске прилике и лошу организацију државе која не пружа помоћ."

Република Српска има све мање новца и све теже измирује своје обавезе, па није ни чудо што је Влада Републике Српске оставила на цједилу и пољопривреднике, који због кашњења исплате подстицаја најављују протесте.

"Ми смо имали неке назнаке да ће нешто бити плаћено, међутим све је закочило, људи су се побунили. Ја мислим да ће доћи до једног колапса у пољопривреди, не видим неко рјешење уколико институцје не помогну пољопривредном произвођачу", каже Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и додаје:

"Људи морају изаћи на улице да мирним путем траже заштиту домаће производње."

Пољопривредници вапе и за још једним, како кажу, у низу неиспуњеним обећањем – плавим дизелом. И док чекају да се оствари било шта од најављиваног, кажу, подићи ће кредит да би отпочели сјетву, купиће неквалитетнија сјемена и неће користити неопходне минералне, витамине и ђубрива. А тако су, тврде, сви на губитку - и пољопривредници, и држава, и потрошачи.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Топ

22.03.2016 21:10

Џаба најављују, па зар нису прочитали да пара нема, нема за борце, нема за просвету, па нема ни за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

22.03.2016 21:37

Обецо вам је 0,50 фенинга по литри ал и то да це те плацати мање од марке СЛАГО ВАС ЈЕ плацацете и преко марке ако будете сипали на Нестро пумпама. Јер то су Милетове пумпе!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цх

22.03.2016 21:53

Само тразе од дрзаве а ста дају дрзави кад продају то сто су гајили ставе себи у дзеп а раднику од плате одбију одмах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укио српска

22.03.2016 21:57

Неце бити новца ни за резервне полицајце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

22.03.2016 22:08

Нема пара браћо, стрпите се, какви протести?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

22.03.2016 22:11

Биће и горива. Чије су пумпе Нестро???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј

23.03.2016 10:34

Имају МИЦИЦА нека им помогне

ОДГОВОРИТЕ