Медош Оне: Користе нас у политичке сврхе

Наводи у тексту “Влада дала концесију лошијој понуди“ као Саопштење Партије демократског прогреса садржи мноштво нетачних информација и нагађања и део је континуиране негативне кампање нарушавања угледа, коју одређени појединци и медији неколико година уназад воде против компанија Минецо Групе.

Република Српска 22.03.2016 | 18:20
Медош Оне: Користе нас у политичке сврхе

За сада су против неких медија поднете тужбе суду а против одређених лица и кривичне пријаве. Текст представља скраћену верзију чланка коју је један портал у Републици Српској објавио у јулу 2015. године. Иако смо демантовали наводе овог портала (Одговори/исправке су и даље доступни), текст који сте пренели за који сте као медиј одговорни без обзира на извор, не садржи наш деманти, нити нас је ико питао за коментар (супротно Кодексу о аудиовизуалним медијским услугама и медијским услугама радија).

Жао нам је што се наша групација користи у дневно политичке сврхе, јер смо за више од десет година пословања у региону и Босни и Херцеговини, континуирано и професионално сарађивали са свим институцијама из свог сектора, без обзира на политичку припадност.

Читава кампања против нас изграђена је на тенденциозној замени теза, са намером да се наше пословање представи као проблематично и да се Уговор о концесији који смо потписали са Владом Републике Српске прогласи спорним, упркос непобитној чињеници да смо испунили све услове за добијање концесије за градњу мале ХЕ на Дрињачи предвиђене Јавним позивом.

Такође се јавност упорно обмањује информацијама да румунске власти трагају за садашњим и бившим директором компаније, као и да се у Србији једном нашем представнику суди, што смо ми више пута демантовали. Сви представници Минеца су у сваком тренутку доступни свим државним органима.

Минецо је међународна група компанија чије су основне делатности трговина обојеним металима и рудним концентратима, инвестирање у рударство и геолошка истраживања, као и друге области. Минецо се бави улагањем и развијањем рудника олова, цинка, бакра у земљама Југоисточне Европе и земљама бившег Совјетског Савеза, где се Група појављује као један од власника. У Руској Федерацији, Минецо је највећи произвођач олова.

Захваљујући широкој мрежи партнера, Минецо Група послује на четири континента: у Европи, Азији, Африци и Северној Америци са годишњим прометом између 250 и 350 милиона УСД.

У Европи Минецо са партнерима запошљава око 2.000 људи, од којих око 1.400 ради у региону. Са уложених преко 55 милиона долара Минецо представља једног од највећег инвеститора у региону у области рударства. Са партнерима у Босни и Херцеговини управља рудником олова и цинка Сасе у Сребреници, припрема отварање рудника Церусита код Олова и упоредо спроводи истраживање налазишта олова и цинка код Фоче.

У Србији управља рудницима: Великим Мајданом код Љубовије, рудником Рудник код Горњег Милановца који се баве експлоатацијом и прерадом руде олова и цинка и Босил-Металом код Босилеграда.

Поред рударства, Минецо од 2011. године инвестира у област обновљивих извора енергије на простору Балкана, а пре свега у пројекте изградње малих и мини хидроелектрана (МХЕ).

Компанија Минецо Лимитед, део Минецо Групе, власник компаније “Медош Оне д.о.о.”, поднела је Министарству индустрије, енергетике и рударства Владе Републике Српске самоиницијативну понуду за изградњу мале хидроелектране на реци Дрињачи 18. јула 2013. године, након чега је Министарство донело Решење о покретању поступка доделе концесије. Јавни позив је објављен у августу 2014. а Минецо је испунио све услове прописане Позивом и добио концесију за изградњу и кориштење МХЕ Медош на ријеци Дрињачи.

Аргументација која се користи, заснива се на упоређивању наше и Понуде конкурентске фирме. При томе се прећуткује најбитнија чињеница - да је конкурентска фирма, (“Медош д.о.о.”) дисквалификована јер није испунила битне формалне услове тендера. Због тога, а у складу са законом, понуда конкурентске фирме није ни узета у разматрање. У том смислу излишно је уопште полемисати о томе да ли је и чија понуда била “боља”.

Чак и када би се на тренутак занемарила чињеница да је конкурентска фирма, “Медош д.о.о.” дисквалификована јер није испунила битне услове тендера, сматрамо да њихова тврдња да је њихова понуда “боља”, једноставно није тачна и представља манипулативну тврдњу стране која је дисквалификована.

Додатно, тврдња да је Минецо прекршио закон Републике Српске и бар један уговор о концесији у Републици Српској није тачан и представља грубу манипулацију чињеницама. Већ смо претходно објаснили у Одговору/Исправци порталу који је првобитно објавио причу која је основ овог текста, а која овде није узета у обзир, да се не ради о кршењу Уговора, већ о редовним проверама надлежних државних органа у вези са реализацијом Уговора о концесији, које садрже препоруке за предстојећи период, које Минецо, као и Минецове фирме концесионари, поред свих закона, у потпуности поштују.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоки

07.07.2022 01:42

Спремају се за рецесију у Америци. Оцекују пад потразње и велики скок долара. Битно је да се зна да це производни сектор највисе осетити кризу, највисе због восоке цене енергената. Надам се да це се радници изборити са тим иностраним преварантима и сацувати свој посао и достојанство.

ОДГОВОРИТЕ