Medoš One: Koriste nas u političke svrhe

Navodi u tekstu “Vlada dala koncesiju lošijoj ponudi“ kao Saopštenje Partije demokratskog progresa sadrži mnoštvo netačnih informacija i nagađanja i deo je kontinuirane negativne kampanje narušavanja ugleda, koju određeni pojedinci i mediji nekoliko godina unazad vode protiv kompanija Mineco Grupe.

Republika Srpska 22.03.2016 | 18:20
Medoš One: Koriste nas u političke svrhe

Za sada su protiv nekih medija podnete tužbe sudu a protiv određenih lica i krivične prijave. Tekst predstavlja skraćenu verziju članka koju je jedan portal u Republici Srpskoj objavio u julu 2015. godine. Iako smo demantovali navode ovog portala (Odgovori/ispravke su i dalje dostupni), tekst koji ste preneli za koji ste kao medij odgovorni bez obzira na izvor, ne sadrži naš demanti, niti nas je iko pitao za komentar (suprotno Kodeksu o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija).

Žao nam je što se naša grupacija koristi u dnevno političke svrhe, jer smo za više od deset godina poslovanja u regionu i Bosni i Hercegovini, kontinuirano i profesionalno sarađivali sa svim institucijama iz svog sektora, bez obzira na političku pripadnost.

Čitava kampanja protiv nas izgrađena je na tendencioznoj zameni teza, sa namerom da se naše poslovanje predstavi kao problematično i da se Ugovor o koncesiji koji smo potpisali sa Vladom Republike Srpske proglasi spornim, uprkos nepobitnoj činjenici da smo ispunili sve uslove za dobijanje koncesije za gradnju male HE na Drinjači predviđene Javnim pozivom.

Takođe se javnost uporno obmanjuje informacijama da rumunske vlasti tragaju za sadašnjim i bivšim direktorom kompanije, kao i da se u Srbiji jednom našem predstavniku sudi, što smo mi više puta demantovali. Svi predstavnici Mineca su u svakom trenutku dostupni svim državnim organima.

Mineco je međunarodna grupa kompanija čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja, kao i druge oblasti. Mineco se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama Jugoistočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, gde se Grupa pojavljuje kao jedan od vlasnika. U Ruskoj Federaciji, Mineco je najveći proizvođač olova.

Zahvaljujući širokoj mreži partnera, Mineco Grupa posluje na četiri kontinenta: u Evropi, Aziji, Africi i Severnoj Americi sa godišnjim prometom između 250 i 350 miliona USD.

U Evropi Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.400 radi u regionu. Sa uloženih preko 55 miliona dolara Mineco predstavlja jednog od najvećeg investitora u regionu u oblasti rudarstva. Sa partnerima u Bosni i Hercegovini upravlja rudnikom olova i cinka Sase u Srebrenici, priprema otvaranje rudnika Cerusita kod Olova i uporedo sprovodi istraživanje nalazišta olova i cinka kod Foče.

U Srbiji upravlja rudnicima: Velikim Majdanom kod Ljubovije, rudnikom Rudnik kod Gornjeg Milanovca koji se bave eksploatacijom i preradom rude olova i cinka i Bosil-Metalom kod Bosilegrada.

Pored rudarstva, Mineco od 2011. godine investira u oblast obnovljivih izvora energije na prostoru Balkana, a pre svega u projekte izgradnje malih i mini hidroelektrana (MHE).

Kompanija Mineco Limited, deo Mineco Grupe, vlasnik kompanije “Medoš One d.o.o.”, podnela je Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske samoinicijativnu ponudu za izgradnju male hidroelektrane na reci Drinjači 18. jula 2013. godine, nakon čega je Ministarstvo donelo Rešenje o pokretanju postupka dodele koncesije. Javni poziv je objavljen u avgustu 2014. a Mineco je ispunio sve uslove propisane Pozivom i dobio koncesiju za izgradnju i korištenje MHE Medoš na rijeci Drinjači.

Argumentacija koja se koristi, zasniva se na upoređivanju naše i Ponude konkurentske firme. Pri tome se prećutkuje najbitnija činjenica - da je konkurentska firma, (“Medoš d.o.o.”) diskvalifikovana jer nije ispunila bitne formalne uslove tendera. Zbog toga, a u skladu sa zakonom, ponuda konkurentske firme nije ni uzeta u razmatranje. U tom smislu izlišno je uopšte polemisati o tome da li je i čija ponuda bila “bolja”.

Čak i kada bi se na trenutak zanemarila činjenica da je konkurentska firma, “Medoš d.o.o.” diskvalifikovana jer nije ispunila bitne uslove tendera, smatramo da njihova tvrdnja da je njihova ponuda “bolja”, jednostavno nije tačna i predstavlja manipulativnu tvrdnju strane koja je diskvalifikovana.

Dodatno, tvrdnja da je Mineco prekršio zakon Republike Srpske i bar jedan ugovor o koncesiji u Republici Srpskoj nije tačan i predstavlja grubu manipulaciju činjenicama. Već smo prethodno objasnili u Odgovoru/Ispravci portalu koji je prvobitno objavio priču koja je osnov ovog teksta, a koja ovde nije uzeta u obzir, da se ne radi o kršenju Ugovora, već o redovnim proverama nadležnih državnih organa u vezi sa realizacijom Ugovora o koncesiji, koje sadrže preporuke za predstojeći period, koje Mineco, kao i Minecove firme koncesionari, pored svih zakona, u potpunosti poštuju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoki

07.07.2022 01:42

Spremaju se za recesiju u Americi. Ocekuju pad potraznje i veliki skok dolara. Bitno je da se zna da ce proizvodni sektor najvise osetiti krizu, najvise zbog vosoke cene energenata. Nadam se da ce se radnici izboriti sa tim inostranim prevarantima i sacuvati svoj posao i dostojanstvo.

ODGOVORITE