Срби у шоку: Луиз Арбур добија медаљу за мир?

Поводом доделе Пирсонове медаље за мир некадашњој главној тужитељки Међународног кривичног суда за бившу Југославију Луиз Арбур Друштво за заштиту српске баштине из Отаве упутило је отворено писмо генералном гувернеру Канаде Дејвиду Џонстону.

Свијет 22.03.2016 | 22:51
Срби у шоку: Луиз Арбур добија медаљу за мир?

Аутори писма оспоравају доприносе и заслуге одликоване у делатностима по којима је Пирсон упамћен - помоћи земљама у развоју, посредништву у конфликтима, помоћи избеглицама и другима којима је потребна, једнаким правима и правди за све, мировним променама уз поштовање медјународног права и мултикултурализма.

Измедју осталог у писму се каже да је "као главна тужитељка Трибунала Луиз Арбур наводно имала дужност да 'расподели' правду широм бивше Југославије, али да је одбила да оптужи Фрању Туђмана који је наредио етничко чишћење Срба из Хрватске, нити је оптужила лидере муслимана у БиХ".

"Луиз Арбур је заиста, али једнострано помогла албанске избеглице у време НАТО бомбардовања 1999. године. Премда су се све те избеглице вратиле својим домовима, неалбанцима никад није било теже на Косову него по окончању бомбардовања", додаје се у писму.

Цитира се и изјава Луиз Арбур из тог времена да "Косово више неће бити лепо место за Србе". "Доиста и није - огромна већина Срба је на етничкој основи протерана из њихових домова у које се никад нису вратили. Као високи комесар УН за људска права (2004-2008) Арбур није учинила много да би се обезбедила помоћ за те избеглице", наглашава се.

У писму Друштва за заштиту српске баштине наводи се да је премијер Лестер Пирсон, који је у Првом светском рату помагао српску војску, оличење вредности које медаља данас носи и да никад не би одобрио доделу тог признања Луиз Арбур.

Луиз Арбур била је главна тужитељка Хашког трибунала од септембра 1996. до септембра 1999. У време НАТО бомбардовања СРЈ 27. маја 1999. подигла је оптужницу против Слободана Милошевића за злочине против човечности и ратне злочине почињене на Косову.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПЕРА

22.03.2016 16:23

ТО ЈЕ ПРИЗНАЈЕ СИГУРНО ОД СРБА, ДОДИКА И ЊЕГОВЕ СВИТЕ, КОЈИ СУ ЗАСЛУЖНИ ЗА ТО ДОДИЈЕЉЕНОЈ ЈОЈ ПРИЗНАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПЕРА

22.03.2016 17:01

Лијепо ти пише "Оставите коментар" а не напишите ортодиксну глупост.

Name

јово

22.03.2016 17:12

Или од оног страначког лидера и Брчког који сједи уз Џаферовића.

Name

Гогиц г

22.03.2016 17:27

Добро нам је кроз Прсте прогледала. Каквии смо.

Name

Ко

22.03.2016 20:00

Ко јој је доделио ту медаљу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

инерција плус године

22.03.2016 23:11

Стара и с контактима па они који је наградјују оцекују противуслуге од ње. Залудно је писати онима који је наградјују. Боље је писати њој и упитати је ста је урадила за ту награду или ста дотицни оцекује од ње. Па зар ти писци не могу платити приватног детектива и истрести је из гаца?

ОДГОВОРИТЕ