Srbi u šoku: Luiz Arbur dobija medalju za mir?

Povodom dodele Pirsonove medalje za mir nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Luiz Arbur Društvo za zaštitu srpske baštine iz Otave uputilo je otvoreno pismo generalnom guverneru Kanade Dejvidu Džonstonu.

Svijet 22.03.2016 | 22:51
Srbi u šoku: Luiz Arbur dobija medalju za mir?

Autori pisma osporavaju doprinose i zasluge odlikovane u delatnostima po kojima je Pirson upamćen - pomoći zemljama u razvoju, posredništvu u konfliktima, pomoći izbeglicama i drugima kojima je potrebna, jednakim pravima i pravdi za sve, mirovnim promenama uz poštovanje medjunarodnog prava i multikulturalizma.

Izmedju ostalog u pismu se kaže da je "kao glavna tužiteljka Tribunala Luiz Arbur navodno imala dužnost da 'raspodeli' pravdu širom bivše Jugoslavije, ali da je odbila da optuži Franju Tuđmana koji je naredio etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, niti je optužila lidere muslimana u BiH".

"Luiz Arbur je zaista, ali jednostrano pomogla albanske izbeglice u vreme NATO bombardovanja 1999. godine. Premda su se sve te izbeglice vratile svojim domovima, nealbancima nikad nije bilo teže na Kosovu nego po okončanju bombardovanja", dodaje se u pismu.

Citira se i izjava Luiz Arbur iz tog vremena da "Kosovo više neće biti lepo mesto za Srbe". "Doista i nije - ogromna većina Srba je na etničkoj osnovi proterana iz njihovih domova u koje se nikad nisu vratili. Kao visoki komesar UN za ljudska prava (2004-2008) Arbur nije učinila mnogo da bi se obezbedila pomoć za te izbeglice", naglašava se.

U pismu Društva za zaštitu srpske baštine navodi se da je premijer Lester Pirson, koji je u Prvom svetskom ratu pomagao srpsku vojsku, oličenje vrednosti koje medalja danas nosi i da nikad ne bi odobrio dodelu tog priznanja Luiz Arbur.

Luiz Arbur bila je glavna tužiteljka Haškog tribunala od septembra 1996. do septembra 1999. U vreme NATO bombardovanja SRJ 27. maja 1999. podigla je optužnicu protiv Slobodana Miloševića za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PERA

22.03.2016 16:23

TO JE PRIZNAJE SIGURNO OD SRBA, DODIKA I NJEGOVE SVITE, KOJI SU ZASLUŽNI ZA TO DODIJELJENOJ JOJ PRIZNANJE.

ODGOVORITE
Name

re PERA

22.03.2016 17:01

Lijepo ti piše "Ostavite komentar" a ne napišite ortodiksnu glupost.

Name

jovo

22.03.2016 17:12

Ili od onog stranačkog lidera i Brčkog koji sjedi uz Džaferovića.

Name

Gogic g

22.03.2016 17:27

Dobro nam je kroz Prste progledala. Kakvii smo.

Name

Ko

22.03.2016 20:00

Ko joj je dodelio tu medalju?

ODGOVORITE
Name

inercija plus godine

22.03.2016 23:11

Stara i s kontaktima pa oni koji je nagradjuju ocekuju protivusluge od nje. Zaludno je pisati onima koji je nagradjuju. Bolje je pisati njoj i upitati je sta je uradila za tu nagradu ili sta doticni ocekuje od nje. Pa zar ti pisci ne mogu platiti privatnog detektiva i istresti je iz gaca?

ODGOVORITE