Награда за оног ко доведе младе докторе

Шведска је одувијек била синоним доброг живота и високог стандарда. Међутим, постоје и они дијелови Шведске који нису толико популарни међу Швеђанима.

Свијет 21.03.2016 | 22:16
Награда за оног ко доведе младе докторе

Наиме, у граду Солефтео, који се налази на сјеверу земље, остали су без младих доктора и у очајничком покушају чак су понудили и прилично велику новчану награду за онога ко успије да у овај град доведе младе докторе.

На локалној веб страници која објављује конкурсе за мјеста у јавним установама постављена је и награда у износу од 20.000 шведских круна (2.400 долара) за оног посредника који успије да доведе доктора спремног да ради у овом граду, иначе 500 км удаљеном од Стокхолма.

Иначе, у граду постоји болница која има седам доктора, али с обзиром на обим посла неопходна су још најмање два доктора - специјалиста ортопедије и хирургије.

"Дали смо рок до краја марта, до када их морамо пронаћи", каже Мајед Сафаи из Солефтеа. Он ради као стратег за комуникације у овом малом граду, а фрустриран чињеницом да доктори не желе овамо, он је одлучио да понуди новчану награду.

"Мислим, заправо, да Градско вијеће не ради добар посао. Наиме, нису учинили баш ништа, нити се потрудили да доведу некога у наш град, посебно што се мјесецима већ зна да постоји потреба за овим специјалистима", каже он. Сафаи је кренуо у акцију прикупљања новца за награду и каже да је добио изузетну подршку локалног становништва. Заправо, успјели су прикупити чак 60.000 круна и остатак новца ће ићи на проналажење смјештаја докторима који се одлуче пријавити на конкурс.

"Мислим да је ово био фантастичан потез јер су нас за кратко вријеме контактирали људи који су нам понудили читав списак потенцијалних кандидата", каже он.

Иначе, да љекари неће у мање средине свједочи и примјер из једног француског села у Бретањи, који су, умјесто доктора, тражили да им доведу друидског исцјелитеља. На питање да ли ће и они кренути у том правцу, Сафаи одговара:

"Не, нећемо ићи тако далеко. Ипак, не можемо рећи да је тешко довести нове докторе, само се треба мало потрудити", каже он.

Солефтео је град који се налази на сјеверу у грофовији Вестернорланд. Некада, тачније у средњем вијеку, то је био изузетно важан трговачки центар.

Солефтео је 1885. добио властите статуте, а од 1917. има статус града. У то вријеме имао је 2.500 становника. Већим дијелом 20. вијека био је истакнути гарнизон и административно-сервисни центар за околни крај.

Коментари / 0

Оставите коментар