Nagrada za onog ko dovede mlade doktore

Švedska je oduvijek bila sinonim dobrog života i visokog standarda. Međutim, postoje i oni dijelovi Švedske koji nisu toliko popularni među Šveđanima.

Svijet 21.03.2016 | 22:16
Nagrada za onog ko dovede mlade doktore

Naime, u gradu Solefteo, koji se nalazi na sjeveru zemlje, ostali su bez mladih doktora i u očajničkom pokušaju čak su ponudili i prilično veliku novčanu nagradu za onoga ko uspije da u ovaj grad dovede mlade doktore.

Na lokalnoj veb stranici koja objavljuje konkurse za mjesta u javnim ustanovama postavljena je i nagrada u iznosu od 20.000 švedskih kruna (2.400 dolara) za onog posrednika koji uspije da dovede doktora spremnog da radi u ovom gradu, inače 500 km udaljenom od Stokholma.

Inače, u gradu postoji bolnica koja ima sedam doktora, ali s obzirom na obim posla neophodna su još najmanje dva doktora - specijalista ortopedije i hirurgije.

"Dali smo rok do kraja marta, do kada ih moramo pronaći", kaže Majed Safai iz Soleftea. On radi kao strateg za komunikacije u ovom malom gradu, a frustriran činjenicom da doktori ne žele ovamo, on je odlučio da ponudi novčanu nagradu.

"Mislim, zapravo, da Gradsko vijeće ne radi dobar posao. Naime, nisu učinili baš ništa, niti se potrudili da dovedu nekoga u naš grad, posebno što se mjesecima već zna da postoji potreba za ovim specijalistima", kaže on. Safai je krenuo u akciju prikupljanja novca za nagradu i kaže da je dobio izuzetnu podršku lokalnog stanovništva. Zapravo, uspjeli su prikupiti čak 60.000 kruna i ostatak novca će ići na pronalaženje smještaja doktorima koji se odluče prijaviti na konkurs.

"Mislim da je ovo bio fantastičan potez jer su nas za kratko vrijeme kontaktirali ljudi koji su nam ponudili čitav spisak potencijalnih kandidata", kaže on.

Inače, da ljekari neće u manje sredine svjedoči i primjer iz jednog francuskog sela u Bretanji, koji su, umjesto doktora, tražili da im dovedu druidskog iscjelitelja. Na pitanje da li će i oni krenuti u tom pravcu, Safai odgovara:

"Ne, nećemo ići tako daleko. Ipak, ne možemo reći da je teško dovesti nove doktore, samo se treba malo potruditi", kaže on.

Solefteo je grad koji se nalazi na sjeveru u grofoviji Vesternorland. Nekada, tačnije u srednjem vijeku, to je bio izuzetno važan trgovački centar.

Solefteo je 1885. dobio vlastite statute, a od 1917. ima status grada. U to vrijeme imao je 2.500 stanovnika. Većim dijelom 20. vijeka bio je istaknuti garnizon i administrativno-servisni centar za okolni kraj.

Komentari / 0

Ostavite komentar