Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против новинара ЕЛТА ТВ

Против одговорних особа у Елта телевизији Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу, због објаве интервјуа са Миланом Мандићем у којем је поменути, по мишљењу Тужилаштва БиХ, ширио националну мржњу.

Босна и Херцеговина 21.03.2016 | 22:46
Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против новинара ЕЛТА ТВ

Оптужницу разумијемо као груб напад на слободу медија и неприкосновено право новинара да преноси информације – што је темељна функција и смисао новинарства у друштву.

Елта ТВ жели да упозна јавност са неколико чињеница у вези са случајем Милана Мандића и Елта ТВ:

У бројним наступима у разним медијима Милан Мандић је, као предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије, често критиковао рад Тужилаштва БиХ.

Мандић их је редовно позивао да траже нестале и погинуле, да морају откопавати гробнице и процесуирати случајеве. Елта ТВ сматра да би за то требали да се залажу сви искрени и поштени људи, без обзира на нацију, као и Тужилаштво, да би након више од двадесет година била окончана потрага за несталима и да се процесуирају случајеви ратних злочина.

У конкретном случају, након објаве интервјуа Милана Мандића, Елта ТВ није добила нити један приговор, напомену, критику, упит за деманти или реакцију на изречени критички став. Јавност није препознала ту емисију и ту изјаву као распиривање мржње.

Регулаторна агенција за комуникације БиХ прати и санкционише сваки говор мржње који се појави у медијима. Конкретно у овом случају РАК није реаговао, што доказује да се ни овлаштеном регулатору електронских медија у БиХ нико није жалио да је било шта спорно у наведеном интервјуу.

Елта ТВ ће увијек прва ставити свој потпис на сваки документ који ће из медија у потпуности избацити говор мржње. Будите убјеђени да је Елта ТВ од свих телевизија у БиХ у најмањој мјери дозволила да то буде присутно, што се може утврдити из свих наших ауторских емисија. Међутим, ниједан новинар нема моћ да апсолутно све оцјењује на најидеалнији начин, поштујући реалне услове у којима раде новинари, а то је вјечна борба са роковима, односно новинарским рјечником речено - "цајтнот".

Елта ТВ се не жели упуштати у процјене изречених ријечи господина Мандића. Тај посао мора бити препуштен експертима на оцјену и то није наша улога.

Елта ТВ жели овим саопштењем само указати на то, да у овој држави имамо велики проблем кад је ријеч о ратним злочинима и да енергија и новац Тужилаштва требају да буду усмјерени управо на такве случајеве, што наведени интервју свакако није.

Без обзира на исход овог процеса Елта ТВ ће и даље заговарати горе изнесене ставове, јер искрено вјерујемо да су они исправни, а наш програм гледаће они који једнако као и ми вјерују у наведене ставове.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

бн

21.03.2016 10:55

Проклета авлија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

21.03.2016 11:42

Невјероватно. Каква је кривица новинара? Зато сто су пустили изјаву??? Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема бас логике

21.03.2016 13:12

Ако је Мандиц ста реко њега нека хапсе и тузе новинар само преноси ста други казу. Тузба је само реклама за ТВ станицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

21.03.2016 17:11

ЗАШТО НЕ КАЗНЕ ТЕЛЕВИЗИЈУ ИЗ ЧИЈИХ ЕМИСИЈА СЕ СИЈЕ ТОЛИКА МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА,РС И ДОДИКУ . НАПРОСТО НЕУТРАЛНОМ ЧОВЈЕКУ ПОДЈУ СУЗЕ КАД ВИДИ ШТА СЕ СВЕ НА ТОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ ГОВОРИ ЗА РС И СВЕ СРБЕ. СТАЛНО СЕ ДОВОДЕ ГОСТИ КОЈИ "ПЉУЈУ" ПО НАШЕМ НАРОДУ. СВАКОГ ВИКЕНДА ДОВЕДУ НАЖАЛОСТ И ПО ЈЕДНОГ СРБИНА КОЈИ ИЗ ЛИЧНИХ РАЗЛОГА ДА БИ СЕ ДОДВОРИО ГЛЕДАОЦИМА ,ОВЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ,ГОВОРЕ СТРАШНЕ УВРЕДЕ.СТРАШНО У КАКВОМ СВИЈЕТУ ЖИВИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.03.2016 18:52

Тужилаштво и Суд БиХ већ годинама па чак и деценијама врше улогу паса чувара неодрживе тезе о Бошњацима као јединим жртвама и Србима као јединим злочинцима. Да ствар буде још занимљивија, зграда у којој су смјештени Суд и Тужилаштво БиХ у рату је била логор за Србе у коме су људи били мучени, а неки су Срби и убијени на том мјесту. Када ће неко да одговара за ратне злочине почињене над Србима у тој згради смрти и када ће се неко позабавити радом Суда и Тужилаштва БиХ који су већ поодавно зрели за једну велику чистку кадрова и реформу правосуђа, као и за премјештај те институције на неко друго мјесто јер стварно је бизарно, морбидно и језовито гледати институцију која ради на мјесту које би требало да буде означено као логор, а не да се ту ишта ради. Суд и Тужилаштво БиХ вуку неке црне репове из прошлости унутар својих редова и крију неку тајну чим су у служби скоро искључиво једне мрачне политике из прошлости - погодите чије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биби

22.03.2016 00:54

По овој логици ФАЦЕ ТВ би требало затворити а све упосленике на дозивотну робију због ратнохускацке уредјивацке и свакодневног говора мрзње.

ОДГОВОРИТЕ