У сриједу почиње суђење Махмуљину

У Суду БиХ у сриједу, 23. марта, почеће суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину којег оптужница терети за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Возуће 1995. године.

Босна и Херцеговина 20.03.2016 | 15:00
У сриједу почиње суђење Махмуљину

Тужилаштво БиХ најавило је да ће саслушати 71 свједока, три вјештака и да ће бити поднесено 990 материјалних доказа. Међу свједоцима који ће бити саслушавани биће и заштићени свједоци и свједоци који су саслушавани у предметима ратних злочина пред Хашким трибуналом.

На статусној конференцији 25. фебруара речено је да ће суђење почети читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи и Тужилаштва и одбране. Предвиђено је да суђење траје 36 радних дана или 140 радних часова и договорено да се рочишта на суђењу Махмуљину одржавају сваке друге сриједе са почетком у 13.00 часова.

Суд БиХ потврдио је 7. јануара оптужницу која Махмуљина терети за злочин над ратним заробљеницима, рањеницима, болесницима и српским цивилима на подручју општине Завидовићи.

У оптужници се наводи да Махмуљин, у својству команданта Трећег корпуса у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин" током 1995. године, док је трајала војна акција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју.

Махмуљин је, наводи се у оптужници, имао информације да се припадници овог одреда спремају да почине злочин, а након почињеног злочина није предузео ништа да починиоци буду кажњени.

У оптужници се наводи да су припадници одреда "Ел муџахедин", међу којима су били борци из афроазијских земаља, након заробљавања цивила и санитетског особља српске националности, убили више од 50 заробљеника од којих су неки убијени ритуалним одсијецањем глава које су након тога показиване другим заробљеницима.

У оптужници се додаје да су припадници овог одреда злостављали и мучили заробљенике, одсијецали им уши и боли их по тијелу, везали и премлаћивали разним предметима, примјењивали изузетно сурове облике мучења, односно везивање заробљеника у згрченом положају са омчом око врата која би се, усљед помјерања, стезала и гушила жртву и тако су их остављали више сати.

Од злостављања и премлаћивања многе жртве имају трајне посљедице и инвалидитет. Након рата, посмртни остаци десетак жртава пронађени су, идентификовани и сахрањени, а за тијелима осталих жртава се још трага.

Махмуљина оптужница терети да је знао за убиства и злостављања затвореника, која су трајала више од 15 дана у периоду јул-август и у другом случају током септембра 1995. године, те да није ништа учинио да ове злочине спријечи, заустави или да казни починиоца.

На рочишту одржаном 4. фебруара Махмуљин се изјаснио да није крив по оптужници која га терети за злочин против српског цивилног становништва и ратних заробљеника почињен 1995. године на подручју Возуће. Махмуљин је ухапшен према налогу Тужилаштва и Суда БиХ почетком децембра прошле године, након чега је, уз мјере забране, пуштен да се брани са слободе. Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.

НН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сенад

20.03.2016 14:18

Ја се стидим оваквих Бошњака. Нисмо сви овакви, много више нас је нормалних који нисмо злочинци и не подржавамо злочине. У природи Бошњака нису злочини, овај човјек је бошњачки изрод и треба да га осуди бошњачки народ као примјер свима који би покушали да чине гнусне злочине какве је чинио овај и онај дезертер Орић, и тако каљају образ нашег народа! Поздрав свим нормалним људима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2016 14:54

Свака част Сенаде...

Name

Трт

20.03.2016 19:32

Тако је милојко,пардон "сенаде"!

Name

Пасха

20.03.2016 19:43

Цуј Сенад,дај брате

Name

Елдо

20.03.2016 15:23

Бас као сто це Карадзиц да одговара за своје злоцине. Ко год је крив нека одговара за поцињене злоцине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

20.03.2016 15:35

И овај треба иза рестака, као и Карадзиц. Јавна је тајна, да је треци корпус правио и пасивно допустао злоцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО/

20.03.2016 16:23

А сада окупљање пред судом,подршка хероју,под чијон је командом био претеча ИСИЛ из БИХ-е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сенад

20.03.2016 17:20

У праву си јаране али јбг у Бих ако не серес по другима ниси ин мораш поштовати само што Бакир кримос казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумбул

20.03.2016 17:49

Наравно нек свако одговара за своје зло према људима недужним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингвиста

20.03.2016 17:59

Злочин нема нацију!! Суд у Београду је показао професионализам у случају Илија Јуришић. Надам се да ће суд бих одолити политичким утјецајима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ни видео

21.03.2016 10:17

Па људи ово није ни видело генерала а камоли генерал? Пустите биједу да иде кући, џаба трошит паре на фукару!

ОДГОВОРИТЕ