U srijedu počinje suđenje Mahmuljinu

U Sudu BiH u srijedu, 23. marta, počeće suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu kojeg optužnica tereti za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Vozuće 1995. godine.

Bosna i Hercegovina 20.03.2016 | 15:00
U srijedu počinje suđenje Mahmuljinu

Tužilaštvo BiH najavilo je da će saslušati 71 svjedoka, tri vještaka i da će biti podneseno 990 materijalnih dokaza. Među svjedocima koji će biti saslušavani biće i zaštićeni svjedoci i svjedoci koji su saslušavani u predmetima ratnih zločina pred Haškim tribunalom.

Na statusnoj konferenciji 25. februara rečeno je da će suđenje početi čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi i Tužilaštva i odbrane. Predviđeno je da suđenje traje 36 radnih dana ili 140 radnih časova i dogovoreno da se ročišta na suđenju Mahmuljinu održavaju svake druge srijede sa početkom u 13.00 časova.

Sud BiH potvrdio je 7. januara optužnicu koja Mahmuljina tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima, bolesnicima i srpskim civilima na području opštine Zavidovići.

U optužnici se navodi da Mahmuljin, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred "El mudžahedin" tokom 1995. godine, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Mahmuljin je, navodi se u optužnici, imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju da počine zločin, a nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa da počinioci budu kažnjeni.

U optužnici se navodi da su pripadnici odreda "El mudžahedin", među kojima su bili borci iz afroazijskih zemalja, nakon zarobljavanja civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti, ubili više od 50 zarobljenika od kojih su neki ubijeni ritualnim odsijecanjem glava koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se dodaje da su pripadnici ovog odreda zlostavljali i mučili zarobljenike, odsijecali im uši i boli ih po tijelu, vezali i premlaćivali raznim predmetima, primjenjivali izuzetno surove oblike mučenja, odnosno vezivanje zarobljenika u zgrčenom položaju sa omčom oko vrata koja bi se, usljed pomjeranja, stezala i gušila žrtvu i tako su ih ostavljali više sati.

Od zlostavljanja i premlaćivanja mnoge žrtve imaju trajne posljedice i invaliditet. Nakon rata, posmrtni ostaci desetak žrtava pronađeni su, identifikovani i sahranjeni, a za tijelima ostalih žrtava se još traga.

Mahmuljina optužnica tereti da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika, koja su trajala više od 15 dana u periodu jul-avgust i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinioca.

Na ročištu održanom 4. februara Mahmuljin se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločin protiv srpskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen 1995. godine na području Vozuće. Mahmuljin je uhapšen prema nalogu Tužilaštva i Suda BiH početkom decembra prošle godine, nakon čega je, uz mjere zabrane, pušten da se brani sa slobode. Početak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

NN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

senad

20.03.2016 14:18

Ja se stidim ovakvih Bošnjaka. Nismo svi ovakvi, mnogo više nas je normalnih koji nismo zločinci i ne podržavamo zločine. U prirodi Bošnjaka nisu zločini, ovaj čovjek je bošnjački izrod i treba da ga osudi bošnjački narod kao primjer svima koji bi pokušali da čine gnusne zločine kakve je činio ovaj i onaj dezerter Orić, i tako kaljaju obraz našeg naroda! Pozdrav svim normalnim ljudima!

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2016 14:54

Svaka čast Senade...

Name

Trt

20.03.2016 19:32

Tako je milojko,pardon "senade"!

Name

Pasha

20.03.2016 19:43

Cuj Senad,daj brate

Name

Eldo

20.03.2016 15:23

Bas kao sto ce Karadzic da odgovara za svoje zlocine. Ko god je kriv neka odgovara za pocinjene zlocine

ODGOVORITE
Name

Pravda

20.03.2016 15:35

I ovaj treba iza restaka, kao i Karadzic. Javna je tajna, da je treci korpus pravio i pasivno dopustao zlocine.

ODGOVORITE
Name

OO/

20.03.2016 16:23

A sada okupljanje pred sudom,podrška heroju,pod čijon je komandom bio preteča ISIL iz BIH-e.

ODGOVORITE
Name

Re Senad

20.03.2016 17:20

U pravu si jarane ali jbg u Bih ako ne seres po drugima nisi in moraš poštovati samo što Bakir krimos kaze

ODGOVORITE
Name

zumbul

20.03.2016 17:49

Naravno nek svako odgovara za svoje zlo prema ljudima nedužnim.

ODGOVORITE
Name

lingvista

20.03.2016 17:59

Zločin nema naciju!! Sud u Beogradu je pokazao profesionalizam u slučaju Ilija Jurišić. Nadam se da će sud bih odoliti političkim utjecajima

ODGOVORITE
Name

ni video

21.03.2016 10:17

Pa ljudi ovo nije ni videlo generala a kamoli general? Pustite bijedu da ide kući, džaba trošit pare na fukaru!

ODGOVORITE