Спискали три милиона КМ на вишак радника

На плате 194 радника који су вишак, 12 домова здравља на истоку РС потрошило је скоро три милиона КМ, од око 9,3 милиона, колико им је лани дозначио Фонд здравственог осигурања РС.

 

Република Српска 19.03.2016 | 21:45
Спискали три милиона КМ на вишак радника

Показује то детаљна анализа "Независних", коју смо урадили на основу података добијених из ФЗО РС, а из којег истичу да су, поред дозначене своте, овим здравственим установама додатно дали још 570.000 марака.

То, међутим, није све, јер су готово сви ови домови здравља добили још новца, у укупном износу од око 71.000 марака, и то за пензионисање радника за које није био уплаћиван допринос, а испунили су услове за пензију.

Међутим, да је ријеч о рупи без дна, показује податак да је у тим домовима здравља лани радило 579 радника, а да их је, по стандардима, требало бити запослено свега 385, што значи да их је чак 194 непотребно.

Да невоља буде већа, на те раднике, који су вишак, трошено је од 18 до чак 67 одсто од новца који је ФЗО РС давао домовима здравља.

Ријеч је, како нам је потврђено, о домовима здравља (ДЗ) у Вишеграду, Требињу, Чајничу, Гацку, Новом Горажду, Љубињу, Шековићима, Трнову, Власеници, Берковићима, Хан Пијеску и Билећи.

Из тих здравствених установа изразили су незадовољство уговорима са ФЗО РС за ову годину, а Фонд узвраћа питањем да ли је заиста недовољно средстава или се њима нерационално управља.

"Проблеми незадовољних домова здравља произлазе прије свега из чињенице да се годинама гомилао непотребни кадар, већином немедицински, а новац који треба да се усмјерава на здравствену заштиту троши се на плате прекобројних радника", навели су из ФЗО РС.

Јелена Гавриловић, директор Дома здравља Ново Горажде, потврдила је "Независним" да су лани дио средстава трошили на вишак радника, али је и истакла да су број запослених смањили на свега 11, од чега су три немедицинска, те преосталих осам медицинских.

"Године 2012. овај дом здравља имао је 28 запослених, а сада их имамо 11, плус два на испомоћи. Хајде да видимо колико је ФЗО РС имао те године, а колико има данас.

Нека они покажу податке о броју запослених код њих, рецимо од 2005. године, па наовамо", узвраћа Гавриловићева. Судећи по подацима из ФЗО РС, рекордер по трошењу прихода за непотребне раднике је, гледано у процентима, ДЗ Трново, који је лани чак 67 одсто средстава добијених од Фонда потрошио у ову сврху.

Сњежана Вујовић, директор ДЗ Трново, истиче да не зна како функционисати са мањим бројем радника и како би радили са свега четири запослена, колико би требало да имају по нормативима.

"Код нас је ситуација таква да, рецимо, ја радим у лабораторији, и као директор, а вјерујте, ове године нисмо примили ложача, те ја ложим у котловници у току дана. Ја то радим и тога се не стидим", рекла је Вујовићева.

Дом здравља Требиње би, по стандардима и нормативимаа, требало да има 124 запослена, а по подацима из ФЗО РС, лани их је имао 151.

"ДЗ Требиње не би могао да функционише са 124 запослена радника, колико би примјеном Правилника о основама стандарда и норматива здравствене заштите требало да буде запослено у нашој установи", каже Александра Вуковић, помоћник директора за немедицинске послове у тој установи.

Извор: Независне

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

н.н.

19.03.2016 11:43

Па у домовима здравља медецинске сестре се сетају ко манекенке,наравно да их има виска,и онако ландарају ,висак послати на биро.Ста то фали да раде и да цисте и да лозе ватру,засто да се плаца нерад. Како су дрске и безобразне само послати куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а шта је

19.03.2016 12:10

У Зворнику у дому здравља ? Ту се пљачка и лоповлук још крије , битно је да сваки директор који дође ради неке инвестиције јер ту је најсигурнија крађа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиБи

19.03.2016 12:58

Па у Зворнику је све могуце.ДНС је ту бр1. Има 30 возаца а 5 возила :)))

Name

Драгослав

19.03.2016 14:25

У дому здравља истоцно сарајево све функционисе беспрјекорно плате се исплацују нема виска радника а одборници опстине лиџа отворили сезону лова на директора најуспјеснијег дома здравља у републици хоце да поставе новог подобног и он ми је лицно рекао да му је директива када се докопа полозја запосли 20 радника политицки подобних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован са Романије

19.03.2016 17:22

Па људи моји зар није све јасно кад се прочита који домови здравља су у наводном минусу. Све и једање из источног дијела Републике Српске. Није ваљда да су остали (из западног дијела) пословали позитивно и да немају вишка запослених.Мени ово све указује да ми из источног дијела за њих из западног дијела НИСМО ЉУДИ, да нам не треба љекар,возач или неки специјалистички преглед. Мислим да би они били задовољни да нас нестане, да се негдје одселимо, али све им је ЏАБА. Преживјели смо ми и горе јаде па ћемо и ову ако Бог да И ЦРВЕНУ БАНДУ. Нама ништа није могао ни НАТО и остала братија па неће ни они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

20.03.2016 06:36

Тацно је да у сваком дому здравља има вишка мед сестара, оне углавном сједе по три на једној столици и бришу зној бројећи пацијенте колико их је прошло. Поручивање је почело негдје по десетак дана, не могу да стигну. Тако им је написана систематизација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО/

20.03.2016 09:25

Колико је тек новца спискано на лажне пензије,лажне борце,лажне инвалиднине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

20.03.2016 11:08

Ја сам једном "пензионеру" поставио питање и он је рекао сто се тице пензионера сваки други јер кад је он припремао налазе да су сви били упуцени са упутом од куцног љекара и пријавом на том одељену знали су "Др." од цега болујем и ста це да напису а нас нико ниста није ни упитао а сто је залосно за то вријеме стварни болесници стењали су по ходницима.

Name

гост

20.03.2016 10:59

Како то да се ради о виску мед. сестара када се трговкиње и фризерке преквалификују у мед. сестере и синдикат се зали да су слабо обуцене и да не смију саме да раде у смјенама. Зато није цудо сто дрзава пропада. Аутобуси су сваки дан пуни сестара за ЕУ гдје морају да полазу поред струцног испита и испит њемацког језика (6мјесеци). Политицари зопосљавају родбину не дали има радних мјеста или треба вазно само ми и моји.Сваки дан показујемо да смо све висе неписменији него сто нам писе у јадним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ