Spiskali tri miliona KM na višak radnika

Na plate 194 radnika koji su višak, 12 domova zdravlja na istoku RS potrošilo je skoro tri miliona KM, od oko 9,3 miliona, koliko im je lani doznačio Fond zdravstvenog osiguranja RS.

 

Republika Srpska 19.03.2016 | 21:45
Spiskali tri miliona KM na višak radnika

Pokazuje to detaljna analiza "Nezavisnih", koju smo uradili na osnovu podataka dobijenih iz FZO RS, a iz kojeg ističu da su, pored doznačene svote, ovim zdravstvenim ustanovama dodatno dali još 570.000 maraka.

To, međutim, nije sve, jer su gotovo svi ovi domovi zdravlja dobili još novca, u ukupnom iznosu od oko 71.000 maraka, i to za penzionisanje radnika za koje nije bio uplaćivan doprinos, a ispunili su uslove za penziju.

Međutim, da je riječ o rupi bez dna, pokazuje podatak da je u tim domovima zdravlja lani radilo 579 radnika, a da ih je, po standardima, trebalo biti zaposleno svega 385, što znači da ih je čak 194 nepotrebno.

Da nevolja bude veća, na te radnike, koji su višak, trošeno je od 18 do čak 67 odsto od novca koji je FZO RS davao domovima zdravlja.

Riječ je, kako nam je potvrđeno, o domovima zdravlja (DZ) u Višegradu, Trebinju, Čajniču, Gacku, Novom Goraždu, Ljubinju, Šekovićima, Trnovu, Vlasenici, Berkovićima, Han Pijesku i Bileći.

Iz tih zdravstvenih ustanova izrazili su nezadovoljstvo ugovorima sa FZO RS za ovu godinu, a Fond uzvraća pitanjem da li je zaista nedovoljno sredstava ili se njima neracionalno upravlja.

"Problemi nezadovoljnih domova zdravlja proizlaze prije svega iz činjenice da se godinama gomilao nepotrebni kadar, većinom nemedicinski, a novac koji treba da se usmjerava na zdravstvenu zaštitu troši se na plate prekobrojnih radnika", naveli su iz FZO RS.

Jelena Gavrilović, direktor Doma zdravlja Novo Goražde, potvrdila je "Nezavisnim" da su lani dio sredstava trošili na višak radnika, ali je i istakla da su broj zaposlenih smanjili na svega 11, od čega su tri nemedicinska, te preostalih osam medicinskih.

"Godine 2012. ovaj dom zdravlja imao je 28 zaposlenih, a sada ih imamo 11, plus dva na ispomoći. Hajde da vidimo koliko je FZO RS imao te godine, a koliko ima danas.

Neka oni pokažu podatke o broju zaposlenih kod njih, recimo od 2005. godine, pa naovamo", uzvraća Gavrilovićeva. Sudeći po podacima iz FZO RS, rekorder po trošenju prihoda za nepotrebne radnike je, gledano u procentima, DZ Trnovo, koji je lani čak 67 odsto sredstava dobijenih od Fonda potrošio u ovu svrhu.

Snježana Vujović, direktor DZ Trnovo, ističe da ne zna kako funkcionisati sa manjim brojem radnika i kako bi radili sa svega četiri zaposlena, koliko bi trebalo da imaju po normativima.

"Kod nas je situacija takva da, recimo, ja radim u laboratoriji, i kao direktor, a vjerujte, ove godine nismo primili ložača, te ja ložim u kotlovnici u toku dana. Ja to radim i toga se ne stidim", rekla je Vujovićeva.

Dom zdravlja Trebinje bi, po standardima i normativimaa, trebalo da ima 124 zaposlena, a po podacima iz FZO RS, lani ih je imao 151.

"DZ Trebinje ne bi mogao da funkcioniše sa 124 zaposlena radnika, koliko bi primjenom Pravilnika o osnovama standarda i normativa zdravstvene zaštite trebalo da bude zaposleno u našoj ustanovi", kaže Aleksandra Vuković, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove u toj ustanovi.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

n.n.

19.03.2016 11:43

Pa u domovima zdravlja medecinske sestre se setaju ko manekenke,naravno da ih ima viska,i onako landaraju ,visak poslati na biro.Sta to fali da rade i da ciste i da loze vatru,zasto da se placa nerad. Kako su drske i bezobrazne samo poslati kuci.

ODGOVORITE
Name

a šta je

19.03.2016 12:10

U Zvorniku u domu zdravlja ? Tu se pljačka i lopovluk još krije , bitno je da svaki direktor koji dođe radi neke investicije jer tu je najsigurnija krađa .

ODGOVORITE
Name

BiBi

19.03.2016 12:58

Pa u Zvorniku je sve moguce.DNS je tu br1. Ima 30 vozaca a 5 vozila :)))

Name

Dragoslav

19.03.2016 14:25

U domu zdravlja istocno sarajevo sve funkcionise besprjekorno plate se isplacuju nema viska radnika a odbornici opstine lidža otvorili sezonu lova na direktora najuspjesnijeg doma zdravlja u republici hoce da postave novog podobnog i on mi je licno rekao da mu je direktiva kada se dokopa polozja zaposli 20 radnika politicki podobnih.

ODGOVORITE
Name

Radovan sa Romanije

19.03.2016 17:22

Pa ljudi moji zar nije sve jasno kad se pročita koji domovi zdravlja su u navodnom minusu. Sve i jedanje iz istočnog dijela Republike Srpske. Nije valjda da su ostali (iz zapadnog dijela) poslovali pozitivno i da nemaju viška zaposlenih.Meni ovo sve ukazuje da mi iz istočnog dijela za njih iz zapadnog dijela NISMO LJUDI, da nam ne treba ljekar,vozač ili neki specijalistički pregled. Mislim da bi oni bili zadovoljni da nas nestane, da se negdje odselimo, ali sve im je DŽABA. Preživjeli smo mi i gore jade pa ćemo i ovu ako Bog da I CRVENU BANDU. Nama ništa nije mogao ni NATO i ostala bratija pa neće ni oni.

ODGOVORITE
Name

Brle

20.03.2016 06:36

Tacno je da u svakom domu zdravlja ima viška med sestara, one uglavnom sjede po tri na jednoj stolici i brišu znoj brojeći pacijente koliko ih je prošlo. Poručivanje je počelo negdje po desetak dana, ne mogu da stignu. Tako im je napisana sistematizacija.

ODGOVORITE
Name

OO/

20.03.2016 09:25

Koliko je tek novca spiskano na lažne penzije,lažne borce,lažne invalidnine?

ODGOVORITE
Name

gost

20.03.2016 11:08

Ja sam jednom "penzioneru" postavio pitanje i on je rekao sto se tice penzionera svaki drugi jer kad je on pripremao nalaze da su svi bili upuceni sa uputom od kucnog ljekara i prijavom na tom odeljenu znali su "Dr." od cega bolujem i sta ce da napisu a nas niko nista nije ni upitao a sto je zalosno za to vrijeme stvarni bolesnici stenjali su po hodnicima.

Name

gost

20.03.2016 10:59

Kako to da se radi o visku med. sestara kada se trgovkinje i frizerke prekvalifikuju u med. sestere i sindikat se zali da su slabo obucene i da ne smiju same da rade u smjenama. Zato nije cudo sto drzava propada. Autobusi su svaki dan puni sestara za EU gdje moraju da polazu pored strucnog ispita i ispit njemackog jezika (6mjeseci). Politicari zoposljavaju rodbinu ne dali ima radnih mjesta ili treba vazno samo mi i moji.Svaki dan pokazujemo da smo sve vise nepismeniji nego sto nam pise u jadnim diplomama.

ODGOVORITE