Брисел разматра убрзање пута БиХ ка Европској унији

Уколико Јоханеса Хана, европског комесара за проширење, у понедјељак приликом његове посјете БиХ дочека вијест о томе да су предсједавајући Савјета министара и премијери Републике Српске и ФБиХ успјели да постигну договор о Механизму координације, развој догађаја који би услиједио могао би осигурати да БиХ већ у августу добије упитник од Европске комисије!

Босна и Херцеговина 19.03.2016 | 11:10
Брисел разматра убрзање пута БиХ ка Европској унији

Но, да би се заиста и испунио овакав надасве оптимистички сценарио неопходно је посложити више политичких и европских процеса у цјелину, између осталог већ наредног мјесеца договорити адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) с ЕУ.

Наш бриселски извор наводи да Хан, по свему судећи, у БиХ долази с поруком да још нема консензуса међу земљама чланицама да се прослиједи бх. апликација Европској комисији.

"Идеални сценарио би био да се премијери у понедјељак договоре о Механизму координације, па да у наредних неколико седмица већ именују органе према координационом механизму", истиче наш саговорник.

Према истом сценарију, адаптација ССП-а требало би да буде договорена и завршена у априлу, у јуну би земље чланице могле да прослиједе апликацију Комисији, док би у августу наша земља добила упитник, без којег нема кандидатског статуса.

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ, који ће се најприје сусрести с комесаром Ханом, изражава увјерење да ће представници БиХ добити "јасне сугестије и ставове Брисела".

"Сигуран сам да ће нам Хан, као доказани пријатељ БиХ, тим сугестијама помоћи да крајњи резултат на путу према ЕУ буде позитиван", истиче Иванић.

Шеф бх. дипломатије Игор Црнадак такође ће се сусрести са Ханом. Каже како очекује да у фокусу разговора буде период који је пред БиХ након подношења апликације, са фокусом на питања из агенде као што су прилагођавање ССП-а и коначно стављање у функцију Механизма координације.

"Вјерујем да, ако наставимо с реформама, можемо да добијемо упитник у неком разумном времену", истиче Црнадак.

Срећко Латал, уредник БИРН-а за БиХ и директор аналитичке организације СОС, пак сматра да је БиХ "у веома чудној ситуацији".

"С једне стране, предали смо апликацију, која очито није била у потпуности подржана, а с друге стране, видимо да се у БиХ гомилају озбиљни проблеми јер нема консензуса у вези с механизмом и објаве пописа", каже Латал.

Закључује да се БиХ сада коцка с једном врло озбиљном ситуацијом. "Очигледно су посриједи припреме за локалне изборе, што БиХ, опет, гура у већу кризу", закључује овај аналитичар.

Извор: Независне

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Игор

19.03.2016 10:21

Народ на улицу и са локалним изборима провести и опсте. Задња санса. Посто се то неце десити Европа це помјерити "берлински" зид на границе Балкана и остајемо у резервату за ИСИЛ отпад , косовске и албанске "пољопривреднике" и "траваре" . Број Срба це наставити да се смањује и то је крај. Не тако брзо и не за насих зивота али је то то .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Дјуриц

19.03.2016 10:33

Ниста док главни БАЈА не одобри! Механизам координације је то показао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.03.2016 11:43

Кад Миле сад најави РЕФЕРЕНДУМ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

19.03.2016 11:49

То ЕУ, ЕБРД, ЕИЦ и ММФ гурају све преваре и пљачке (кроз којекакве пројекте) у други лонац? И онда ником ништа од афера домаћих и страних лопова? Изгледа да је 100 пута боље бити лоповчина него поштен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

19.03.2016 12:40

Како ће одговорити на упитник без резултата пописа становништва, можда ћемо преписивати као у школи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

19.03.2016 12:42

Без квалитетно урађеног пописа становништва и механизма координације нема кредибилне апликације. А ако пристане на све услове ЕУ у вези са прилагођавањем ССП, БиХ ће дефинитивно убити своју прехрамбену производњу. Како год окренеш, не ваља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Механизам Б

19.03.2016 14:09

Ста се садразговара о механизму преговора кад нам је Црнадак цијело вријеме тумацио да је све у реду,па цак нам је Бореновиц изговорио цувену реценицу "скоро удентицно",заборавивши да ми у Српском језику имамо ријеч Сллично.Да нам свима буде јасно ПОКУШАО НАМ ЈЕ ПОДВАЛИТИ ГОСПОДИН ЗВИЗДИЋ или прецизније покушао нам је звизнути.Срамота!

Name

Откуд сад тако

19.03.2016 14:25

Па зар Савез за промјене није до јуце тврдио да је механизам координације усвојен на Савјету министара.Ако је тако,о чему преговарају ових дана у Сарајеву предсједница Владе РС Жељка Ц.,предсједник владе ФБиХ и Звиздић?

Name

Измедју редова

19.03.2016 15:53

Цим Русија и Србија договарају неке састанке одмах ЕУ убрзава преговоре о цланству.Да Руси неодвуку Србију и Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моменат!

20.03.2016 11:43

Цекај,полако,стани.Ста казе демократска Хрватска на све то,да ли су задовољени сви услови ХР,мозе ли или не мозе БиХ у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ