Brisel razmatra ubrzanje puta BiH ka Evropskoj uniji

Ukoliko Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, u ponedjeljak prilikom njegove posjete BiH dočeka vijest o tome da su predsjedavajući Savjeta ministara i premijeri Republike Srpske i FBiH uspjeli da postignu dogovor o Mehanizmu koordinacije, razvoj događaja koji bi uslijedio mogao bi osigurati da BiH već u avgustu dobije upitnik od Evropske komisije!

Bosna i Hercegovina 19.03.2016 | 11:10
Brisel razmatra ubrzanje puta BiH ka Evropskoj uniji

No, da bi se zaista i ispunio ovakav nadasve optimistički scenario neophodno je posložiti više političkih i evropskih procesa u cjelinu, između ostalog već narednog mjeseca dogovoriti adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

Naš briselski izvor navodi da Han, po svemu sudeći, u BiH dolazi s porukom da još nema konsenzusa među zemljama članicama da se proslijedi bh. aplikacija Evropskoj komisiji.

"Idealni scenario bi bio da se premijeri u ponedjeljak dogovore o Mehanizmu koordinacije, pa da u narednih nekoliko sedmica već imenuju organe prema koordinacionom mehanizmu", ističe naš sagovornik.

Prema istom scenariju, adaptacija SSP-a trebalo bi da bude dogovorena i završena u aprilu, u junu bi zemlje članice mogle da proslijede aplikaciju Komisiji, dok bi u avgustu naša zemlja dobila upitnik, bez kojeg nema kandidatskog statusa.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, koji će se najprije susresti s komesarom Hanom, izražava uvjerenje da će predstavnici BiH dobiti "jasne sugestije i stavove Brisela".

"Siguran sam da će nam Han, kao dokazani prijatelj BiH, tim sugestijama pomoći da krajnji rezultat na putu prema EU bude pozitivan", ističe Ivanić.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak takođe će se susresti sa Hanom. Kaže kako očekuje da u fokusu razgovora bude period koji je pred BiH nakon podnošenja aplikacije, sa fokusom na pitanja iz agende kao što su prilagođavanje SSP-a i konačno stavljanje u funkciju Mehanizma koordinacije.

"Vjerujem da, ako nastavimo s reformama, možemo da dobijemo upitnik u nekom razumnom vremenu", ističe Crnadak.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, pak smatra da je BiH "u veoma čudnoj situaciji".

"S jedne strane, predali smo aplikaciju, koja očito nije bila u potpunosti podržana, a s druge strane, vidimo da se u BiH gomilaju ozbiljni problemi jer nema konsenzusa u vezi s mehanizmom i objave popisa", kaže Latal.

Zaključuje da se BiH sada kocka s jednom vrlo ozbiljnom situacijom. "Očigledno su posrijedi pripreme za lokalne izbore, što BiH, opet, gura u veću krizu", zaključuje ovaj analitičar.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Igor

19.03.2016 10:21

Narod na ulicu i sa lokalnim izborima provesti i opste. Zadnja sansa. Posto se to nece desiti Evropa ce pomjeriti "berlinski" zid na granice Balkana i ostajemo u rezervatu za ISIL otpad , kosovske i albanske "poljoprivrednike" i "travare" . Broj Srba ce nastaviti da se smanjuje i to je kraj. Ne tako brzo i ne za nasih zivota ali je to to .

ODGOVORITE
Name

Drago Djuric

19.03.2016 10:33

Nista dok glavni BAJA ne odobri! Mehanizam koordinacije je to pokazao.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.03.2016 11:43

Kad Mile sad najavi REFERENDUM....

ODGOVORITE
Name

Pixy

19.03.2016 11:49

To EU, EBRD, EIC i MMF guraju sve prevare i pljačke (kroz kojekakve projekte) u drugi lonac? I onda nikom ništa od afera domaćih i stranih lopova? Izgleda da je 100 puta bolje biti lopovčina nego pošten.

ODGOVORITE
Name

Geography

19.03.2016 12:40

Kako će odgovoriti na upitnik bez rezultata popisa stanovništva, možda ćemo prepisivati kao u školi

ODGOVORITE
Name

Realno

19.03.2016 12:42

Bez kvalitetno urađenog popisa stanovništva i mehanizma koordinacije nema kredibilne aplikacije. A ako pristane na sve uslove EU u vezi sa prilagođavanjem SSP, BiH će definitivno ubiti svoju prehrambenu proizvodnju. Kako god okreneš, ne valja...

ODGOVORITE
Name

Mehanizam B

19.03.2016 14:09

Sta se sadrazgovara o mehanizmu pregovora kad nam je Crnadak cijelo vrijeme tumacio da je sve u redu,pa cak nam je Borenovic izgovorio cuvenu recenicu "skoro udenticno",zaboravivši da mi u Srpskom jeziku imamo riječ Sllično.Da nam svima bude jasno POKUŠAO NAM JE PODVALITI GOSPODIN ZVIZDIĆ ili preciznije pokušao nam je zviznuti.Sramota!

Name

Otkud sad tako

19.03.2016 14:25

Pa zar Savez za promjene nije do juce tvrdio da je mehanizam koordinacije usvojen na Savjetu ministara.Ako je tako,o čemu pregovaraju ovih dana u Sarajevu predsjednica Vlade RS Željka C.,predsjednik vlade FBiH i Zvizdić?

Name

Izmedju redova

19.03.2016 15:53

Cim Rusija i Srbija dogovaraju neke sastanke odmah EU ubrzava pregovore o clanstvu.Da Rusi neodvuku Srbiju i Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Momenat!

20.03.2016 11:43

Cekaj,polako,stani.Sta kaze demokratska Hrvatska na sve to,da li su zadovoljeni svi uslovi HR,moze li ili ne moze BiH u EU?

ODGOVORITE