Савјет министара споро припрема законе

Да се у посљедње вријеме није пробудио, актуелни Савјет министара БиХ био би најгори у посљедњих десет година.

 

Босна и Херцеговина 19.03.2016 | 07:35
Савјет министара споро припрема законе

Ово би укратко био пресјек ставова бх. парламентараца које су "Независне" контактирале. Већина парламентараца сматра да би Савјет министара БиХ могао и требало да ради више на приједлозима закона.

Дио њих, ипак, истиче да Савјет министара у задњих мјесец и по дана интензивније ради на законима и упућује их у парламентарну процедуру.

Но, чињенице су неумољиве: иако су се обавезали на провођење Реформске агенде, министри у Савјету министара су у периоду од 9. децембра 2014. до 31. децембра 2015. године у процедуру упутили само 25 закона.

Парламентарци на сједницама углавном расправљају о извјештајима, иницијативама и ратификацијама споразума. Најзанимљивији дијелови сједница махом су питања посланика, али су одговори из Савјета министара често штури и незадовољавајући.

У поменутом периоду у парламенту је предложено 47 закона, од тога сваки други је предложио Савјет министара БиХ, а остало су биле иницијативе посланика у Парламентарној скупштини БиХ, док су два приједлога дошла из Предсједништва БиХ.

Од тих 47 приједлога, усвојено је 15, одбијено девет, повучена су три, а законодавни поступак обустављен је за један приједлог закона.

Процедура није окончана за 19 приједлога закона, као ни за два приједлога службених пречишћених текстова закона. Ради успоредбе, претходна извршна и законодавна власт у 2013. и до 8. децембра 2014. године предложила је 129 закона.

Од тога 49 је донесено, а 35 одбијено, док је осам повучено, пет закондавних поступака обустављено, а за 30 приједлога процедура није била окончана.

Актуалној власти на нивоу БиХ проблем је и то што им се већина закона које шаљу у процедуру враћа кад дође на парламентарне комисије, јер нису урађени како треба и често не задовољавају принципе и уставне норме.

Дамир Бећировић (ДФ), посланик у Представничком вије'у БиХ, каже да посљедњих мјесеци овај дом углавном засједа једном мјесечно због тога што нема материјала из Савјета министара БиХ.

"Закони који и дођу на дневни ред падају, а оно што предлаже опозиција не пролази јер владајућа коалиција не да", каже Бећировић. Најављује да ће ова странка у парламентарну процедуру упутити пет измјена и допуна закона, међу којима су Закон о платама и накнадама, гдје траже укидање отпремнина за државне службенике, те измјене Изборног закона БиХ, које се не тичу Мостара.

Лазар Продановић (СНСД), посланик у Представничком вијећу БиХ, казао је да је у парламенту БиХ од 2006. године и да би рад Савјета министара БиХ оцијенио лошим, јер се не ради довољно на законима.

Тврди да се 50 посто закона врати на дораду, а да се сједнице парламента сазивају на основу иницијатива и политичких договора. Истиче да би било логично затражити одговорност Савјета министара БиХ, те да ће СНСД покренути то питање.

Момчило Новаковић (НДП) каже да је до прије два мјесеца био незадовољан радом Савјета министара, те да је о томе и јавно говорио.

Међутим, како истиче, Савјет министара се пробудио и у фебруару упутио више закона у парламентарну процедуру. "Тачно је да се доста закона враћа на дораду, али да је то из техничких разлога, а не због суштинских. Да ли је то довољно, с обзиром на захтјеве које тражи приближавање ЕУ? Наравно да није, потребна је знатно интензивнија активност", рекао је Новаковић.

Амир Фазлић (СДА), посланик у Представничком вијећу БиХ, казао је да очекује да више закона буде на дневном реду сједница парламента БиХ, али да се не може забранити посланицима да подносе иницијативе. Бројке 47 приједлога закона 15 усвојених закона 9 одбијених закона 3 закона повучена 19 није окончана процедура.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РВИ

19.03.2016 06:54

ДРЖАВА ЉИГАВИХ ПОЛУПИСМЕНИХ КРИМИНАЛАЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

адзенда

19.03.2016 10:07

Ко нема ни образа ни мозга, неце никад имати дрзаву

Name

Драган

19.03.2016 11:45

Држава за мафијаше и подобне. Способни и креативни су или отишли или размишљају о томе.

ОДГОВОРИТЕ