Savjet ministara sporo priprema zakone

Da se u posljednje vrijeme nije probudio, aktuelni Savjet ministara BiH bio bi najgori u posljednjih deset godina.

 

Bosna i Hercegovina 19.03.2016 | 07:35
Savjet ministara sporo priprema zakone

Ovo bi ukratko bio presjek stavova bh. parlamentaraca koje su "Nezavisne" kontaktirale. Većina parlamentaraca smatra da bi Savjet ministara BiH mogao i trebalo da radi više na prijedlozima zakona.

Dio njih, ipak, ističe da Savjet ministara u zadnjih mjesec i po dana intenzivnije radi na zakonima i upućuje ih u parlamentarnu proceduru.

No, činjenice su neumoljive: iako su se obavezali na provođenje Reformske agende, ministri u Savjetu ministara su u periodu od 9. decembra 2014. do 31. decembra 2015. godine u proceduru uputili samo 25 zakona.

Parlamentarci na sjednicama uglavnom raspravljaju o izvještajima, inicijativama i ratifikacijama sporazuma. Najzanimljiviji dijelovi sjednica mahom su pitanja poslanika, ali su odgovori iz Savjeta ministara često šturi i nezadovoljavajući.

U pomenutom periodu u parlamentu je predloženo 47 zakona, od toga svaki drugi je predložio Savjet ministara BiH, a ostalo su bile inicijative poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, dok su dva prijedloga došla iz Predsjedništva BiH.

Od tih 47 prijedloga, usvojeno je 15, odbijeno devet, povučena su tri, a zakonodavni postupak obustavljen je za jedan prijedlog zakona.

Procedura nije okončana za 19 prijedloga zakona, kao ni za dva prijedloga službenih prečišćenih tekstova zakona. Radi usporedbe, prethodna izvršna i zakonodavna vlast u 2013. i do 8. decembra 2014. godine predložila je 129 zakona.

Od toga 49 je doneseno, a 35 odbijeno, dok je osam povučeno, pet zakondavnih postupaka obustavljeno, a za 30 prijedloga procedura nije bila okončana.

Aktualnoj vlasti na nivou BiH problem je i to što im se većina zakona koje šalju u proceduru vraća kad dođe na parlamentarne komisije, jer nisu urađeni kako treba i često ne zadovoljavaju principe i ustavne norme.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom vije'u BiH, kaže da posljednjih mjeseci ovaj dom uglavnom zasjeda jednom mjesečno zbog toga što nema materijala iz Savjeta ministara BiH.

"Zakoni koji i dođu na dnevni red padaju, a ono što predlaže opozicija ne prolazi jer vladajuća koalicija ne da", kaže Bećirović. Najavljuje da će ova stranka u parlamentarnu proceduru uputiti pet izmjena i dopuna zakona, među kojima su Zakon o platama i naknadama, gdje traže ukidanje otpremnina za državne službenike, te izmjene Izbornog zakona BiH, koje se ne tiču Mostara.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom vijeću BiH, kazao je da je u parlamentu BiH od 2006. godine i da bi rad Savjeta ministara BiH ocijenio lošim, jer se ne radi dovoljno na zakonima.

Tvrdi da se 50 posto zakona vrati na doradu, a da se sjednice parlamenta sazivaju na osnovu inicijativa i političkih dogovora. Ističe da bi bilo logično zatražiti odgovornost Savjeta ministara BiH, te da će SNSD pokrenuti to pitanje.

Momčilo Novaković (NDP) kaže da je do prije dva mjeseca bio nezadovoljan radom Savjeta ministara, te da je o tome i javno govorio.

Međutim, kako ističe, Savjet ministara se probudio i u februaru uputio više zakona u parlamentarnu proceduru. "Tačno je da se dosta zakona vraća na doradu, ali da je to iz tehničkih razloga, a ne zbog suštinskih. Da li je to dovoljno, s obzirom na zahtjeve koje traži približavanje EU? Naravno da nije, potrebna je znatno intenzivnija aktivnost", rekao je Novaković.

Amir Fazlić (SDA), poslanik u Predstavničkom vijeću BiH, kazao je da očekuje da više zakona bude na dnevnom redu sjednica parlamenta BiH, ali da se ne može zabraniti poslanicima da podnose inicijative. Brojke 47 prijedloga zakona 15 usvojenih zakona 9 odbijenih zakona 3 zakona povučena 19 nije okončana procedura.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RVI

19.03.2016 06:54

DRŽAVA LJIGAVIH POLUPISMENIH KRIMINALACA

ODGOVORITE
Name

adzenda

19.03.2016 10:07

Ko nema ni obraza ni mozga, nece nikad imati drzavu

Name

Dragan

19.03.2016 11:45

Država za mafijaše i podobne. Sposobni i kreativni su ili otišli ili razmišljaju o tome.

ODGOVORITE