Пао путнички "боинг" у Русији, сви погинули

Путнички авион компаније "Флај Дубаи" са 62 путника и чланова посаде срушио се у руском Ростову на Дону, а сви који су били у летелици су страдали.

Свијет 19.03.2016 | 07:21
Пао путнички "боинг" у Русији, сви погинули

"Боинг 738" на лету ФЗ981 из Дубаија пао је око 3.50х по локалном времену у близини писте приликом другог покушаја слетања у условима слабе видљивости, преноси РТ.

"Према првим подацима, авион је пао приликом другог покушаја слетања неких 50 до 100 метара лево од писте", рекли су извори из контроле летења.

Како преноси РТ, званичници хитних служби су рекли да су погинули сви који су били на лету - 55 путника и седморо чланова посаде.

Очевици кажу да је авион промашио писту и да је експлодирао када је ударио у земљу. Пожар је брзо угашен, а саопштено је да ће аеродром бити затворен до јутра, како би се извршио увиђај.

На лицу места је око 100 припадника ватрогасних и хитних медицинских служби, полиције и форензичара.

"Флај Дубаи" је лоу-кост компанија са седиштем у Дубаију која лети на више од 90 дестинација. Компанија је саопштила да је истрага о несрећи у току.

ТРИ ВЕРЗИЈЕ УЗРОКА ПАДА „БОИНГА“

Истражни комитет Русије разматра три основне верзије пада „боинга“: техничку неисправност, сложене временске услове и грешку пилота.

Председник Истражног комитета Владимир Маркин потврдио је такође да је пронађена једна од црних кутија.

Шеф саобраћајног комитета Државне думе Јевгениј Москвичев сматра дотле да су кључну улогу у катастрофи одиграли лоши временски услови.

„Авион је потпуно нов. То што је два сата кружио наоколо, као и то што су пре њега авиони одлетели за друге аеродроме, говори о томе да је ветар био јак“, објаснио је Москвичев.

Шездесет две особе, колико се налазило у путничком авиону који је летео из Дубаија према југу Русије, погинуле су када се летелица срушила приликом другог покушаја слетања на аеродром у Ростову на Дону, објавили су руски званичници.

Руско Министарство за ванредне ситуације навело је да је „боинг 737-800“ нискотарифна авио-компаније „Флајдубаи“ пао ноћас у три сата и 50 минута по локалном времену, као и да су у авиону највећим делом били Руси.

„Авион је пао на тло и распао се. Према првим подацима, било је 55 путника и седам чланова посаде. Сви су погинули“, наведено је у саопштењу Истражног комитета Русије.

Гувернер региона Ростов Васили Голубјев рекао је да ће породица сваке жртве добити милион рубаља, што је око 14.800 долара.

Он је на државној телевизији навео да је у авиону било седморо деце.

Авион је пао у оквиру аеродромског подручја, око 250 метара пре почетка писте, а руски медији наводе да су били лоши услови видљивости.

Руско Министарство за ванредне ситуације навело је у саопштењу да шест чланова посаде нису били руски држављани. Министарство је објавило листу путника и чланова посаде који су страдали у авионској несрећи.

Иначе, „Аерофлот“ је због несреће отказао све летове за Ростов на Дону и из њега планиране за 19. и 20 март.

„Због ванредне ситуације настале у Ростову на Дону 19. марта 2016. аеродром тог града је у овом тренутку затворен. Сви летови који лете из/за Ростов на Дону 19. и 20. марта су отказани“, саопштено је на сајту компаније.

ПУТИН ИЗРАЗИО САУЧЕШЋЕ

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће породицама и пријатељима погинулих у авионској несрећи на југу Русије и поручио да је приоритет пружити помоћ свима који су изгубили своје вољене, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је додао да су гувернер Ростова Васили Голубјев и руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков поднели Путину извештај о истрази са лица места.

ЕКСПЕРТ: УЗРОК ПАДА — ЉУДСКИ ФАКТОР

Према мишљењу руског авијационог експерта Романа Гусарова, разлог пада авиона„ Флајдубаи“ у Ростову на Дону могао би да буде људски фактор.

„Још је мало чињеница, не бих хтео да спекулишем, али упркос веома тешким временским условима, у сваком случају, то је највероватније људски фактор. Прво, погрешно је донета одлука да се авион приземљује у лошим временским условима. Даље, грешка у пилотирању. То под условом да у авиону није било никакве ванредне ситуације“, рекао је Гусаров, главни уредник руског портала „Авио“.

Он претпоставља да је капетану авиона понуђено да оде на резервни аеродром потшо је то уобичајена пракса.

„Ако пилот схвата да су метеоролошки услови такви да он не може да спусти авион, диспечер му обавезно нуди алтернативну варијанту где би могао да одлети ако је већ скоро два сата летео (изнад аеродрома). А зар се шта може пребацити аеродрому? Одлуку доноси капетан“, објаснио је Гусаров.

На Јутјубу се појавио и наводни снимак пада, али аутентичност није потврђена. У питању је снимак са једне сигурносне камере на коме се виде пад и експлозија летелице:

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мисо

19.03.2016 06:28

Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

19.03.2016 07:11

Гдје промасио писту? Пао ко свеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

19.03.2016 07:23

На овом видео снимку ја невидим нигдје магле а и како сам видио да је авион и пре удара поцео да гори.Несто не стима ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хогар

19.03.2016 07:38

Коментар да је авион промасио писту и да је била магла уопсте не стоји ако је ово видео снимак ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика....

19.03.2016 07:41

Колико видим овај није фулао писту. Погодио је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

19.03.2016 12:50

Зао ми је волио би да је други1,000 него ови 55

ОДГОВОРИТЕ