Pao putnički "boing" u Rusiji, svi poginuli

Putnički avion kompanije "Flaj Dubai" sa 62 putnika i članova posade srušio se u ruskom Rostovu na Donu, a svi koji su bili u letelici su stradali.

Svijet 19.03.2016 | 07:21
Pao putnički "boing" u Rusiji, svi poginuli

"Boing 738" na letu FZ981 iz Dubaija pao je oko 3.50h po lokalnom vremenu u blizini piste prilikom drugog pokušaja sletanja u uslovima slabe vidljivosti, prenosi RT.

"Prema prvim podacima, avion je pao prilikom drugog pokušaja sletanja nekih 50 do 100 metara levo od piste", rekli su izvori iz kontrole letenja.

Kako prenosi RT, zvaničnici hitnih službi su rekli da su poginuli svi koji su bili na letu - 55 putnika i sedmoro članova posade.

Očevici kažu da je avion promašio pistu i da je eksplodirao kada je udario u zemlju. Požar je brzo ugašen, a saopšteno je da će aerodrom biti zatvoren do jutra, kako bi se izvršio uviđaj.

Na licu mesta je oko 100 pripadnika vatrogasnih i hitnih medicinskih službi, policije i forenzičara.

"Flaj Dubai" je lou-kost kompanija sa sedištem u Dubaiju koja leti na više od 90 destinacija. Kompanija je saopštila da je istraga o nesreći u toku.

TRI VERZIJE UZROKA PADA „BOINGA“

Istražni komitet Rusije razmatra tri osnovne verzije pada „boinga“: tehničku neispravnost, složene vremenske uslove i grešku pilota.

Predsednik Istražnog komiteta Vladimir Markin potvrdio je takođe da je pronađena jedna od crnih kutija.

Šef saobraćajnog komiteta Državne dume Jevgenij Moskvičev smatra dotle da su ključnu ulogu u katastrofi odigrali loši vremenski uslovi.

„Avion je potpuno nov. To što je dva sata kružio naokolo, kao i to što su pre njega avioni odleteli za druge aerodrome, govori o tome da je vetar bio jak“, objasnio je Moskvičev.

Šezdeset dve osobe, koliko se nalazilo u putničkom avionu koji je leteo iz Dubaija prema jugu Rusije, poginule su kada se letelica srušila prilikom drugog pokušaja sletanja na aerodrom u Rostovu na Donu, objavili su ruski zvaničnici.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je „boing 737-800“ niskotarifna avio-kompanije „Flajdubai“ pao noćas u tri sata i 50 minuta po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu najvećim delom bili Rusi.

„Avion je pao na tlo i raspao se. Prema prvim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli“, navedeno je u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Guverner regiona Rostov Vasili Golubjev rekao je da će porodica svake žrtve dobiti milion rubalja, što je oko 14.800 dolara.

On je na državnoj televiziji naveo da je u avionu bilo sedmoro dece.

Avion je pao u okviru aerodromskog područja, oko 250 metara pre početka piste, a ruski mediji navode da su bili loši uslovi vidljivosti.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je u saopštenju da šest članova posade nisu bili ruski državljani. Ministarstvo je objavilo listu putnika i članova posade koji su stradali u avionskoj nesreći.

Inače, „Aeroflot“ je zbog nesreće otkazao sve letove za Rostov na Donu i iz njega planirane za 19. i 20 mart.

„Zbog vanredne situacije nastale u Rostovu na Donu 19. marta 2016. aerodrom tog grada je u ovom trenutku zatvoren. Svi letovi koji lete iz/za Rostov na Donu 19. i 20. marta su otkazani“, saopšteno je na sajtu kompanije.

PUTIN IZRAZIO SAUČEŠĆE

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih u avionskoj nesreći na jugu Rusije i poručio da je prioritet pružiti pomoć svima koji su izgubili svoje voljene, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da su guverner Rostova Vasili Golubjev i ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov podneli Putinu izveštaj o istrazi sa lica mesta.

EKSPERT: UZROK PADA — LjUDSKI FAKTOR

Prema mišljenju ruskog avijacionog eksperta Romana Gusarova, razlog pada aviona„ Flajdubai“ u Rostovu na Donu mogao bi da bude ljudski faktor.

„Još je malo činjenica, ne bih hteo da spekulišem, ali uprkos veoma teškim vremenskim uslovima, u svakom slučaju, to je najverovatnije ljudski faktor. Prvo, pogrešno je doneta odluka da se avion prizemljuje u lošim vremenskim uslovima. Dalje, greška u pilotiranju. To pod uslovom da u avionu nije bilo nikakve vanredne situacije“, rekao je Gusarov, glavni urednik ruskog portala „Avio“.

On pretpostavlja da je kapetanu aviona ponuđeno da ode na rezervni aerodrom potšo je to uobičajena praksa.

„Ako pilot shvata da su meteorološki uslovi takvi da on ne može da spusti avion, dispečer mu obavezno nudi alternativnu varijantu gde bi mogao da odleti ako je već skoro dva sata leteo (iznad aerodroma). A zar se šta može prebaciti aerodromu? Odluku donosi kapetan“, objasnio je Gusarov.

Na Jutjubu se pojavio i navodni snimak pada, ali autentičnost nije potvrđena. U pitanju je snimak sa jedne sigurnosne kamere na kome se vide pad i eksplozija letelice:

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

miso

19.03.2016 06:28

Strasno

ODGOVORITE
Name

Lav

19.03.2016 07:11

Gdje promasio pistu? Pao ko sveca

ODGOVORITE
Name

abc

19.03.2016 07:23

Na ovom video snimku ja nevidim nigdje magle a i kako sam vidio da je avion i pre udara poceo da gori.Nesto ne stima tu.

ODGOVORITE
Name

Hogar

19.03.2016 07:38

Komentar da je avion promasio pistu i da je bila magla uopste ne stoji ako je ovo video snimak ??

ODGOVORITE
Name

Logika....

19.03.2016 07:41

Koliko vidim ovaj nije fulao pistu. Pogodio je.

ODGOVORITE
Name

Dodik

19.03.2016 12:50

Zao mi je volio bi da je drugi1,000 nego ovi 55

ODGOVORITE