Спријечити изградњу нуклеарне депоније

Намјера Хрватске да у Двору на Уни, недалеко од границе са БиХ, направи одлагалиште нуклеарног отпада мора се спријечити по сваку цијену, јединствен је закључак данашњег састанка министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића са министром за екологију у Влади Републике Српске Сребренком Голић, министром екологије Федерације БиХ Едитом Ђапо и директором Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност Емиром Диздаревићем.

Босна и Херцеговина 18.03.2016 | 22:59
Спријечити изградњу нуклеарне депоније

Хрватска има намјеру да у напуштеној касарни бивше ЈНА у Трговској гори, три километра од границе са БиХ, направи одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.

Изабрали су ту локацију, јер су очекавали најмањи отпор локалног становништва, с обзиром на то да је Двор на Уни повратничко насеље са веома малим бројем становника.

Ипак, глас против нуклеарне депоније дигли су становници Двора и околних мјеста не само из Хрватске, већ и општина у БиХ.

Процјене су да би изградњом депоније било угрожено око 230 хиљада становника у сливу ријеке Уне.

"Незабиљежено је у свијету да једна држава складишти опасни отпад на граници са другом државом", упозорава министар екологије Републике Српске Сребренка Голић и додаје: "Трговска гора у којој желе да праве депонију састављена је од доломитских стијена које су водопропусне, па би се сав тај отпад директно улио у слив ријеке Уне. Том депонијом би се угрозио живот становника у сливу ријеке и њених притока и њихова пољопривредна производња."

Уколико се у Трговској гори изгради депонија нуклеарног отпада, ту би се складиштио радиоактивни материјал и истрошено нуклеарно гориво не само из Хрватске, већ и из цијеле Европске уније. БиХ ће се обратити и Европској комисији како би скренула пажњу на недозвољне активности сусједне Хрватске. Охрабрује једнствен став свих нивоа власти у БиХ о овом питању.

"Дјелујемо заједно и уколико тако наставимо, глас БиХ о овом питању биће јак и далеко ће се чути. На тај начин можемо утицати на догађаје око изградње нуклеарног одлагалишта", каже Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Шаровић додаје да ће БиХ захтјевати да се најмање три јавне расправе о питању нуклеарне депоније у Трговској гори организују у БиХ, како би институције али и становници угрожених подручја могли изнијети свој став о том питању.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Недјо2

18.03.2016 16:10

Не знам нисам струцњак за ова питања, а добро се сјецам кад су у Тузли правили Јапанци ККК у Тузли, па је неко упитао те струцњаке из Јапана је ли опасно, а они су одговорили стета сто је Београд 250 километара од Тузле само далеко, а нуклеарка крско је 150 км само далеко у цему је проблем.

ОДГОВОРИТЕ