Spriječiti izgradnju nuklearne deponije

Namjera Hrvatske da u Dvoru na Uni, nedaleko od granice sa BiH, napravi odlagalište nuklearnog otpada mora se spriječiti po svaku cijenu, jedinstven je zaključak današnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića sa ministrom za ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenkom Golić, ministrom ekologije Federacije BiH Editom Đapo i direktorom Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Emirom Dizdarevićem.

Bosna i Hercegovina 18.03.2016 | 22:59
Spriječiti izgradnju nuklearne deponije

Hrvatska ima namjeru da u napuštenoj kasarni bivše JNA u Trgovskoj gori, tri kilometra od granice sa BiH, napravi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Izabrali su tu lokaciju, jer su očekavali najmanji otpor lokalnog stanovništva, s obzirom na to da je Dvor na Uni povratničko naselje sa veoma malim brojem stanovnika.

Ipak, glas protiv nuklearne deponije digli su stanovnici Dvora i okolnih mjesta ne samo iz Hrvatske, već i opština u BiH.

Procjene su da bi izgradnjom deponije bilo ugroženo oko 230 hiljada stanovnika u slivu rijeke Une.

"Nezabilježeno je u svijetu da jedna država skladišti opasni otpad na granici sa drugom državom", upozorava ministar ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić i dodaje: "Trgovska gora u kojoj žele da prave deponiju sastavljena je od dolomitskih stijena koje su vodopropusne, pa bi se sav taj otpad direktno ulio u sliv rijeke Une. Tom deponijom bi se ugrozio život stanovnika u slivu rijeke i njenih pritoka i njihova poljoprivredna proizvodnja."

Ukoliko se u Trgovskoj gori izgradi deponija nuklearnog otpada, tu bi se skladištio radioaktivni materijal i istrošeno nuklearno gorivo ne samo iz Hrvatske, već i iz cijele Evropske unije. BiH će se obratiti i Evropskoj komisiji kako bi skrenula pažnju na nedozvoljne aktivnosti susjedne Hrvatske. Ohrabruje jednstven stav svih nivoa vlasti u BiH o ovom pitanju.

"Djelujemo zajedno i ukoliko tako nastavimo, glas BiH o ovom pitanju biće jak i daleko će se čuti. Na taj način možemo uticati na događaje oko izgradnje nuklearnog odlagališta", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Šarović dodaje da će BiH zahtjevati da se najmanje tri javne rasprave o pitanju nuklearne deponije u Trgovskoj gori organizuju u BiH, kako bi institucije ali i stanovnici ugroženih područja mogli iznijeti svoj stav o tom pitanju.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nedjo2

18.03.2016 16:10

Ne znam nisam strucnjak za ova pitanja, a dobro se sjecam kad su u Tuzli pravili Japanci KKK u Tuzli, pa je neko upitao te strucnjake iz Japana je li opasno, a oni su odgovorili steta sto je Beograd 250 kilometara od Tuzle samo daleko, a nuklearka krsko je 150 km samo daleko u cemu je problem.

ODGOVORITE