Бијег из рјалитија као бијег из затвора

Реалитy програми већ десет година обарају све рекорде гледаности. Међутим, иако је ограничавање слободе саставни део реалитyја, поставља се питање да ли посљедњи догађаји бјекства такмичара резултат сурових правила игре?

Србија 17.03.2016 | 21:20
Бијег из рјалитија као бијег из затвора

Наиме, за Н1 ријешио је да проговори један од учесника који је напусто реалитyја спектакуларним бјекством, јер га, упркос молбама, нису пуштали да изађе из игре.

Да ли су ово "Парови" или затвореници, вила или затвор? За учесника Жељка Стојановића реалитy се завршио као бијег из казамата. Каже да је једини излаз одатле видио у бјекству - прилика се указала пошто га је обезбјеђење телевизије затворило у собу за изолацију.

"Онда сам узео офингер, онај што имају у продукцији, савио га, ставио у цилиндар окренуо врата и отворио. Врата су се отворила, кренуо сам ка остави, ставио сам капу на главу, сагео главу да ме преко камера одмах не провале и побјегао преко крова, скочио", прича Стојановић за Н1.

Док је Жељко бјежао, његова мајка путовала је из Француске, гдје иначе живи, ка Србији. Каже, потресена његовим апелима за помоћу кренула је да му помогне.

"Жељко је затражио помоћ у емисији уживо, тако је понављао данима, дан за даном, скоро седам дана, прозивао продукцију и онда на крају кренуо да тражи моју помоћ: мама, молим те, дођи са адвокатом, вади ме одавде", каже Биљана Стојановић.

У телевизији са националном фреквенцијом "Хаппy" кажу да ово није прво бјекство из реалитyја.

"Троје-четворо је побјегло, па се вратило у реалитy", наводи Миломир Марић, главни уредник ТВ Хаппy.

Ипак, ако се не врате морају да плате казну од 20.000 еура због кршења уговора. И поред тога, како каже главни уредник, не могу тек тако да напусте игру.

- Марић: "На шта би то личило, они имају уговор да буду ту".
- Н1: "Личило би да поштујете слободну људску вољу".

- Марић: "Па каква људска права, кад су они потписали да се то понаша тако. Овдје се ради о хумористичном програму, једно су људска права као озбиљна категорија, а ово је хумористично".

- Н1: "Али кад кажу да желе напоље..."
- Марић: "Они не мисле озбиљно".
- Н1: "Па побјегну преко крова?"
- Марић: "Па мисле да се снима неки филм".

Жељко није мислио да се снима филм, када су га, како тврди, готово увијек, послије инсистирања да напусти реалитy, слали у изолацију, које се нерадо сјећа.

"Соба пет са пет, четири зида, једна врата, нема ништа, нема камере, нема ништа, више немамо права да уносимо ни флашу с водом, већ само куцнемо на врата... Они нам доносе чашу с водом, некад није ту обезбјеђење, па блејиш, неки пишају и повраћају у изолацији, и ја сам, зато што нико није могао да нас обиђе", прича Стојановић.

Интервју је дао, почетком недјеље, послије бјекства, али уз услов да га емитујемо тек када стигне у Француску.

Његова адвокатица тврди да је уговор ништаван, иако у њему постоји клаузула да у реалитyју могу да остану годинама.

"Све и када би учесник хтио да се одрекне својих основних Уставних права, она су му загарантована, и када он жели да их се одрекне... Не можете се одрећи права на слободу, здравствену негу, слободу говора", наводи адвокатица Весна Голубовић.

Умјесто пред ТВ камерама, игра ће се у овом случају завршити пред судијама, гдје ће се сукобити борба за рејтинг и слободу.

Погледајте видео ТВ Н1:

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ОЉА

17.03.2016 20:46

ГАСТРОСА ПЕДЕРА ТРЕБА ОБЈЕСИТИ ЗА Ј...А КОБИЛУ ЗОРИУ ЦИГАНКУ ИСТЈЕРАТИ ИЗ СРБИЈЕ НЕК ИДЕДУ У СВОЈЕ ЦИГАНЕ ПРАВА ЈЕ ЦИГАНЦУРИНА ТО СЕ И ВИДИ НА ЊОЈ ЊОЈ ЈЕ МЈЕСТО ПУД САТОРОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

балканска демократија узиво

18.03.2016 06:11

У Титова времена, кад је било дрзаве и кад су се права цовека, бар од стране неких газда морала донекле постовати,оваквих "програма" је било само на Голом Отоку и осталим казаматима.Мислим да проблем не лези у тим програмима и њиховим организаторима,него у (не)народу,РУЉИ,БАГРИ,или како би их цовек јос назвао.Који зеле да виду тудју несрецу.Овде се не види ниста питомо,балканско,цак и назив овог изивљавања над људском врстом не носи балкански назив.Зивотиње никада не би овако несто позелеле једне другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

18.03.2016 11:20

Болеснике не треба коментарисати.Зашто РАК не забрани емитовање у времену 07-24?

ОДГОВОРИТЕ