Bijeg iz rjalitija kao bijeg iz zatvora

Reality programi već deset godina obaraju sve rekorde gledanosti. Međutim, iako je ograničavanje slobode sastavni deo realityja, postavlja se pitanje da li posljednji događaji bjekstva takmičara rezultat surovih pravila igre?

Srbija 17.03.2016 | 21:20
Bijeg iz rjalitija kao bijeg iz zatvora

Naime, za N1 riješio je da progovori jedan od učesnika koji je napusto realityja spektakularnim bjekstvom, jer ga, uprkos molbama, nisu puštali da izađe iz igre.

Da li su ovo "Parovi" ili zatvorenici, vila ili zatvor? Za učesnika Željka Stojanovića reality se završio kao bijeg iz kazamata. Kaže da je jedini izlaz odatle vidio u bjekstvu - prilika se ukazala pošto ga je obezbjeđenje televizije zatvorilo u sobu za izolaciju.

"Onda sam uzeo ofinger, onaj što imaju u produkciji, savio ga, stavio u cilindar okrenuo vrata i otvorio. Vrata su se otvorila, krenuo sam ka ostavi, stavio sam kapu na glavu, sageo glavu da me preko kamera odmah ne provale i pobjegao preko krova, skočio", priča Stojanović za N1.

Dok je Željko bježao, njegova majka putovala je iz Francuske, gdje inače živi, ka Srbiji. Kaže, potresena njegovim apelima za pomoću krenula je da mu pomogne.

"Željko je zatražio pomoć u emisiji uživo, tako je ponavljao danima, dan za danom, skoro sedam dana, prozivao produkciju i onda na kraju krenuo da traži moju pomoć: mama, molim te, dođi sa advokatom, vadi me odavde", kaže Biljana Stojanović.

U televiziji sa nacionalnom frekvencijom "Happy" kažu da ovo nije prvo bjekstvo iz realityja.

"Troje-četvoro je pobjeglo, pa se vratilo u reality", navodi Milomir Marić, glavni urednik TV Happy.

Ipak, ako se ne vrate moraju da plate kaznu od 20.000 eura zbog kršenja ugovora. I pored toga, kako kaže glavni urednik, ne mogu tek tako da napuste igru.

- Marić: "Na šta bi to ličilo, oni imaju ugovor da budu tu".
- N1: "Ličilo bi da poštujete slobodnu ljudsku volju".

- Marić: "Pa kakva ljudska prava, kad su oni potpisali da se to ponaša tako. Ovdje se radi o humorističnom programu, jedno su ljudska prava kao ozbiljna kategorija, a ovo je humoristično".

- N1: "Ali kad kažu da žele napolje..."
- Marić: "Oni ne misle ozbiljno".
- N1: "Pa pobjegnu preko krova?"
- Marić: "Pa misle da se snima neki film".

Željko nije mislio da se snima film, kada su ga, kako tvrdi, gotovo uvijek, poslije insistiranja da napusti reality, slali u izolaciju, koje se nerado sjeća.

"Soba pet sa pet, četiri zida, jedna vrata, nema ništa, nema kamere, nema ništa, više nemamo prava da unosimo ni flašu s vodom, već samo kucnemo na vrata... Oni nam donose čašu s vodom, nekad nije tu obezbjeđenje, pa blejiš, neki pišaju i povraćaju u izolaciji, i ja sam, zato što niko nije mogao da nas obiđe", priča Stojanović.

Intervju je dao, početkom nedjelje, poslije bjekstva, ali uz uslov da ga emitujemo tek kada stigne u Francusku.

Njegova advokatica tvrdi da je ugovor ništavan, iako u njemu postoji klauzula da u realityju mogu da ostanu godinama.

"Sve i kada bi učesnik htio da se odrekne svojih osnovnih Ustavnih prava, ona su mu zagarantovana, i kada on želi da ih se odrekne... Ne možete se odreći prava na slobodu, zdravstvenu negu, slobodu govora", navodi advokatica Vesna Golubović.

Umjesto pred TV kamerama, igra će se u ovom slučaju završiti pred sudijama, gdje će se sukobiti borba za rejting i slobodu.

Pogledajte video TV N1:

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

OLJA

17.03.2016 21:46

GASTROSA PEDERA TREBA OBJESITI ZA J...A KOBILU ZORIU CIGANKU ISTJERATI IZ SRBIJE NEK IDEDU U SVOJE CIGANE PRAVA JE CIGANCURINA TO SE I VIDI NA NJOJ NJOJ JE MJESTO PUD SATOROM

ODGOVORITE
Name

balkanska demokratija uzivo

18.03.2016 07:11

U Titova vremena, kad je bilo drzave i kad su se prava coveka, bar od strane nekih gazda morala donekle postovati,ovakvih "programa" je bilo samo na Golom Otoku i ostalim kazamatima.Mislim da problem ne lezi u tim programima i njihovim organizatorima,nego u (ne)narodu,RULJI,BAGRI,ili kako bi ih covek jos nazvao.Koji zele da vidu tudju nesrecu.Ovde se ne vidi nista pitomo,balkansko,cak i naziv ovog izivljavanja nad ljudskom vrstom ne nosi balkanski naziv.Zivotinje nikada ne bi ovako nesto pozelele jedne drugima.

ODGOVORITE
Name

OO7

18.03.2016 12:20

Bolesnike ne treba komentarisati.Zašto RAK ne zabrani emitovanje u vremenu 07-24?

ODGOVORITE