В. Британија подржава мир у региону

Мир и стабилност у региону значиће безбеднију будућност за све, рекао је принц Чарлс на пријему у Дому Народне скупштине. Заједно можемо да направимо ту будућност, поручио је принц од Велса истичући подршку Велике Британије.

Србија 17.03.2016 | 20:20
В. Британија подржава мир у региону

Свако друштво и држава обликовани су прошлошћу и нико не може да заборави и игнорише историју, али је витално да не постанемо заробљеници прошлости, поручио је принц од Велса.

Навео је да се веома лепо осећа зато што се вратио у наш регион. "Током протекла четири дана у Хрватској и Србији опет ми је постало јасно колико су наше историје повезане", рекао је Чарлс.

Принц је навео пример моста у Мостару, чије је уништење, како каже, било симбол бола, патње и губитка. Обнова је била подвиг вештине и наде, рекао је и истакао да су се мир и стабилност вратили у регион.

У Дому Народне скупштине се одржава свечани пријем у част принца од Велса и војвоткиње од Корнвола. Међу званицама су министри Владе Србије, представници парламентарних странака, дипломатског кора, цркви, културног и јавног живота.

Према предвиђеном протоколу, принца од Велса и војвоткињу од Корнвола испред Дома Народне скупштине дочекала је председница Скупштине Маја Гојковић са којом је принц Чарлс имао кратак разговор у салону принца Павла.
У част принчевског пара приређена је и изложба портрета и фотографија жена из Велике Британије, које су учествовале у Првом светском рату и биле ангажоване у Краљевини Србији и на Солунском фронту.

Међу њима, велики допринос и непроцењиву помоћ Србији пружиле су Флора Сендс, Мејбл Клер Стобарт, докторке Елси Инглиш, Елизабет Рос, Евелина Хаверфилд и Изабел Емсли Геловеј Хатон, чији су портрети изложени.

Председница парламента ће принцу Чарлсу поклонити "српско ћирилично ткање", односно осликану азбуку на специјалном папиру, урамљену у оквир у дуборезу, док су за војвоткињу припремљене рукавице, рад домаће дизајнерке, будући да се војвоткиња залаже за подстицање женског предузетништва.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола другог дана посете Србији боравили су у Новом Саду. Принц Чарлс посетио је и манастир Ковиљ

Учешћем на пријему принчевски пар завршава посету Србији.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Стварно!!!

17.03.2016 19:27

Ја,Ја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.03.2016 14:45

Енглези ће народима Балкана и Блиског Истока највише помоћи да њима не узимају мир кроз своје помоћи!

Name

Рајкен

17.03.2016 20:10

Јел био баја да трази средњи енглески кредит?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

18.03.2016 04:16

Велика Британија жели мир, декларативно, а стварно прави ратове, гдје год то може, само да није код ње.

ОДГОВОРИТЕ