V. Britanija podržava mir u regionu

Mir i stabilnost u regionu značiće bezbedniju budućnost za sve, rekao je princ Čarls na prijemu u Domu Narodne skupštine. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost, poručio je princ od Velsa ističući podršku Velike Britanije.

Srbija 17.03.2016 | 20:20
V. Britanija podržava mir u regionu

Svako društvo i država oblikovani su prošlošću i niko ne može da zaboravi i ignoriše istoriju, ali je vitalno da ne postanemo zarobljenici prošlosti, poručio je princ od Velsa.

Naveo je da se veoma lepo oseća zato što se vratio u naš region. "Tokom protekla četiri dana u Hrvatskoj i Srbiji opet mi je postalo jasno koliko su naše istorije povezane", rekao je Čarls.

Princ je naveo primer mosta u Mostaru, čije je uništenje, kako kaže, bilo simbol bola, patnje i gubitka. Obnova je bila podvig veštine i nade, rekao je i istakao da su se mir i stabilnost vratili u region.

U Domu Narodne skupštine se održava svečani prijem u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola. Među zvanicama su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života.

Prema predviđenom protokolu, princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred Doma Narodne skupštine dočekala je predsednica Skupštine Maja Gojković sa kojom je princ Čarls imao kratak razgovor u salonu princa Pavla.
U čast prinčevskog para priređena je i izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Među njima, veliki doprinos i neprocenjivu pomoć Srbiji pružile su Flora Sends, Mejbl Kler Stobart, doktorke Elsi Ingliš, Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Izabel Emsli Gelovej Haton, čiji su portreti izloženi.

Predsednica parlamenta će princu Čarlsu pokloniti "srpsko ćirilično tkanje", odnosno oslikanu azbuku na specijalnom papiru, uramljenu u okvir u duborezu, dok su za vojvotkinju pripremljene rukavice, rad domaće dizajnerke, budući da se vojvotkinja zalaže za podsticanje ženskog preduzetništva.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola drugog dana posete Srbiji boravili su u Novom Sadu. Princ Čarls posetio je i manastir Kovilj

Učešćem na prijemu prinčevski par završava posetu Srbiji.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Stvarno!!!

17.03.2016 19:27

Ja,Ja!!!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

18.03.2016 14:45

Енглези ће народима Балкана и Блиског Истока највише помоћи да њима не узимају мир кроз своје помоћи!

Name

Rajken

17.03.2016 20:10

Jel bio baja da trazi srednji engleski kredit?

ODGOVORITE
Name

Brle

18.03.2016 04:16

Velika Britanija želi mir, deklarativno, a stvarno pravi ratove, gdje god to može, samo da nije kod nje.

ODGOVORITE