Сад ФИБА пријети тужбом!

Грчки сајт "Спорт ФМ" открио садржај писма које је ФИБА упутила Панатинаикосу, једном од клубова који имају десетогодишњи уговор са Евролигом.

Кошарка 19.03.2016 | 08:20
Сад ФИБА пријети тужбом!

Ни ФИБА не седи скрштених руку!

У данима када се све више клубова окреће организацији Ђордија Бертомеуа и изјашњава за учешће у Еврокупу - чиме се доводи у питање квалитет, па и смисао будуће ФИБА "Лиге шампиона" - Светска кошаркашка организација запретила је да ће тужити ЕЦА ("Еуролеагуе Цоммерциал Ассетс") због деловања у корист малог броја елитних клубова.

ЕЦА је, иначе, компанија која руководи Евролигом и њени главни деоничари су клубови - 11 некадашњих носилаца "А" лиценце, сада власника десетогодишњих уговора о учешћу у реформисаној Евролиги.

Грчки сајт "Спорт ФМ" дошао је у посед писма које је ФИБА послала Панатинаикосу, у коме се од трофејног клуба тражи да својим деловањем "коригује понашање ЕЦА, којим се наноси штета дугорочној будућности европских клупских такмичења".

"Врата ФИБА остају отворена за дијалог о овим темама, али континуирано неосвртање на законе, статут ФИБА и добробит европске кошарке, за последицу ће имати легалну акцију против ЕЦА, што може да укључи тужбу Европској комисији или било којој другој надлежној инстанци", стоји у писму које су потписали генерални секретар ФИБА Патрик Бауман (на слици) и извршни директор Камил Новак.

"Овим путем позивамо вас да се обавежете на лојалност ФИБА и да ћете се заједно са ЕЦА убудуће уздржати од злоупотреба описаних у писму", даље поручују лидери светске кошарке из канцеларије у Женеви.

Подсећамо да је "Еуролеагуе Баскетбалл" прошлог месеца тужила ФИБА да "директно или посредством националних кошаркашких савеза врши притисак на клубове", са циљем да их примора на учешће у својим такмичењима, односно да иступе из такмичења под покровитељством "Еуролеагуе Баскетбалл", а то су Евролига и Еврокуп.

Главни оперативни директор Евролиге Едуардо Скот пре неколико дана је изјавио да је Европска комисија прихватила ту тужбу, али да би "случај могао да се одужи".

ФИБА је за 20. и 21. март у Паризу најавила свечану промоцију "Лиге шампиона", али с обзиром на последње одлуке француских и италијанских клубова, који су се определили за наступ у Еврокупу и тиме прешли преко воље својих Савеза, велико је питање на кога ФИБА може да рачуна и како ће попунити предвиђена 32 места у свом елитном такмичењу.

Коментари / 0

Оставите коментар