Sad FIBA prijeti tužbom!

Grčki sajt "Sport FM" otkrio sadržaj pisma koje je FIBA uputila Panatinaikosu, jednom od klubova koji imaju desetogodišnji ugovor sa Evroligom.

Košarka 19.03.2016 | 08:20
Sad FIBA prijeti tužbom!

Ni FIBA ne sedi skrštenih ruku!

U danima kada se sve više klubova okreće organizaciji Đordija Bertomeua i izjašnjava za učešće u Evrokupu - čime se dovodi u pitanje kvalitet, pa i smisao buduće FIBA "Lige šampiona" - Svetska košarkaška organizacija zapretila je da će tužiti ECA ("Euroleague Commercial Assets") zbog delovanja u korist malog broja elitnih klubova.

ECA je, inače, kompanija koja rukovodi Evroligom i njeni glavni deoničari su klubovi - 11 nekadašnjih nosilaca "A" licence, sada vlasnika desetogodišnjih ugovora o učešću u reformisanoj Evroligi.

Grčki sajt "Sport FM" došao je u posed pisma koje je FIBA poslala Panatinaikosu, u kome se od trofejnog kluba traži da svojim delovanjem "koriguje ponašanje ECA, kojim se nanosi šteta dugoročnoj budućnosti evropskih klupskih takmičenja".

"Vrata FIBA ostaju otvorena za dijalog o ovim temama, ali kontinuirano neosvrtanje na zakone, statut FIBA i dobrobit evropske košarke, za posledicu će imati legalnu akciju protiv ECA, što može da uključi tužbu Evropskoj komisiji ili bilo kojoj drugoj nadležnoj instanci", stoji u pismu koje su potpisali generalni sekretar FIBA Patrik Bauman (na slici) i izvršni direktor Kamil Novak.

"Ovim putem pozivamo vas da se obavežete na lojalnost FIBA i da ćete se zajedno sa ECA ubuduće uzdržati od zloupotreba opisanih u pismu", dalje poručuju lideri svetske košarke iz kancelarije u Ženevi.

Podsećamo da je "Euroleague Basketball" prošlog meseca tužila FIBA da "direktno ili posredstvom nacionalnih košarkaških saveza vrši pritisak na klubove", sa ciljem da ih primora na učešće u svojim takmičenjima, odnosno da istupe iz takmičenja pod pokroviteljstvom "Euroleague Basketball", a to su Evroliga i Evrokup.

Glavni operativni direktor Evrolige Eduardo Skot pre nekoliko dana je izjavio da je Evropska komisija prihvatila tu tužbu, ali da bi "slučaj mogao da se oduži".

FIBA je za 20. i 21. mart u Parizu najavila svečanu promociju "Lige šampiona", ali s obzirom na poslednje odluke francuskih i italijanskih klubova, koji su se opredelili za nastup u Evrokupu i time prešli preko volje svojih Saveza, veliko je pitanje na koga FIBA može da računa i kako će popuniti predviđena 32 mesta u svom elitnom takmičenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar