Србац: Гинекологија добија нови простор

У србачком Дому здравља почела је реконструкција трећег спрата зграде који је намјењен за смјештај гинеколошке службе ове здравствене установе. Гинеколошке ординације сада су смјештене на другом спрату са заједничким улазом са радницима административне службе Дома здравља, чиме се није могла обезбједити пуна приватност жена које долазе на прегледе.

Република Српска 17.03.2016 | 17:40
Србац: Гинекологија добија нови простор

Средства за реализацију овог подухвата у вриједности од око 100.000 КМ обезбједјена су рационализацијом и уштедама у Дому здравља, а подршку је дала и општина Србац. Очекује се, такође, и помоћ ресорног министарства. За сада ће гинеколошка служба добити једну савремену и функционалну ординацију за гинеколога са чекаоницом, а до краја или почетком наредбне године биће створени услови за рад још једног гинеколога који се налази на специјализацији.

Трећи спрат је годинама девастиран и неискориштен након што је био издат у закуп још прије двадесет година некадашњој локалној ГЛС телевизији.

„Наше услуге користило је око 6.000 жена на простуру општине, а жеља је да им на овај начин омогућимо несметане контакте и разговоре са специјалистима о својим проблемима, ван очију јавности“, каже директор Дома здравља Саша Јовичић.

 

Он додаје да ће се отварањем и додатне ординације повећати ефикасност прегледа, а оспособљавањем лифта који је 35 година ван функције, олакшати трудницама долазак код гинеколога.

Јовичић наглашава да су средства обезбјеђена уштедама у пословању установе, а помоћ у набавци медицинске опреме ће пружити и локална управа која је већ обећала набавку новог колор-доплер ултразвучног апарата.

Присуствујући почетку радова у Дому здравља начелник општине Србац Драго Ћирић изразио је велико задовољство радом руководства ове здравствене установе, која се сврстава у ред најуспјешнијих у Републици Српској.

„За протекле три године смањен је укупан дуг установе за 600.000 КМ, а све обавезе према радницима и добављачима редовно се измирују. Успјешно је реконструисано и опремљено неколико амбуланти породичне медицине широм општине“, задовољно је констатовао начелник Ћирић.

Један од приоритетних задатака у наредном периоду је изградња нове амбуланте породичне медицине у Разбоју, за коју је већ припремљен пројекат и добијена сагласност од Министарства здравља Републике Српске.

Постојећа монтажна зграда не задовољава потребе, а нова би имала 350 метара квадратних простора за двије ординације, хитну помоћ, стоматолошку службу и апотеку и пружала би услуге за 4.500 становника.

Конструкција финансирања је заокружена - 70 одсто средстава ће обезбједити Свјетска банка, а 30 одсто општина Србац. Реализација овог пројекта вриједног 450.000 КМ, по ријечима директора др Саше Јовичића, почеће за годину дана.

БН ТВ / С.К.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

18.03.2016 14:59

Честитамо. Због ширења разних болести и проблема са којима се дана жене сусрећу и носе свуда по свијету па зато и у СРБцу, ГИНЕКОЛОГИЈА постаје пресудна у борби за здравље жена. Желимо зато гинеколошкој амбуланти у СРБцу што мање посла да НАШЕ баке, мајке, жене и сестре буду поштеђен од болести савременог свијета и што више среће и успјеха у њиховом пионирском раду!

ОДГОВОРИТЕ