Srbac: Ginekologija dobija novi prostor

U srbačkom Domu zdravlja počela je rekonstrukcija trećeg sprata zgrade koji je namjenjen za smještaj ginekološke službe ove zdravstvene ustanove. Ginekološke ordinacije sada su smještene na drugom spratu sa zajedničkim ulazom sa radnicima administrativne službe Doma zdravlja, čime se nije mogla obezbjediti puna privatnost žena koje dolaze na preglede.

Republika Srpska 17.03.2016 | 17:40
Srbac: Ginekologija dobija novi prostor

Sredstva za realizaciju ovog poduhvata u vrijednosti od oko 100.000 KM obezbjedjena su racionalizacijom i uštedama u Domu zdravlja, a podršku je dala i opština Srbac. Očekuje se, takođe, i pomoć resornog ministarstva. Za sada će ginekološka služba dobiti jednu savremenu i funkcionalnu ordinaciju za ginekologa sa čekaonicom, a do kraja ili početkom naredbne godine biće stvoreni uslovi za rad još jednog ginekologa koji se nalazi na specijalizaciji.

Treći sprat je godinama devastiran i neiskorišten nakon što je bio izdat u zakup još prije dvadeset godina nekadašnjoj lokalnoj GLS televiziji.

„Naše usluge koristilo je oko 6.000 žena na prosturu opštine, a želja je da im na ovaj način omogućimo nesmetane kontakte i razgovore sa specijalistima o svojim problemima, van očiju javnosti“, kaže direktor Doma zdravlja Saša Jovičić.

 

On dodaje da će se otvaranjem i dodatne ordinacije povećati efikasnost pregleda, a osposobljavanjem lifta koji je 35 godina van funkcije, olakšati trudnicama dolazak kod ginekologa.

Jovičić naglašava da su sredstva obezbjeđena uštedama u poslovanju ustanove, a pomoć u nabavci medicinske opreme će pružiti i lokalna uprava koja je već obećala nabavku novog kolor-dopler ultrazvučnog aparata.

Prisustvujući početku radova u Domu zdravlja načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izrazio je veliko zadovoljstvo radom rukovodstva ove zdravstvene ustanove, koja se svrstava u red najuspješnijih u Republici Srpskoj.

„Za protekle tri godine smanjen je ukupan dug ustanove za 600.000 KM, a sve obaveze prema radnicima i dobavljačima redovno se izmiruju. Uspješno je rekonstruisano i opremljeno nekoliko ambulanti porodične medicine širom opštine“, zadovoljno je konstatovao načelnik Ćirić.

Jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu je izgradnja nove ambulante porodične medicine u Razboju, za koju je već pripremljen projekat i dobijena saglasnost od Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Postojeća montažna zgrada ne zadovoljava potrebe, a nova bi imala 350 metara kvadratnih prostora za dvije ordinacije, hitnu pomoć, stomatološku službu i apoteku i pružala bi usluge za 4.500 stanovnika.

Konstrukcija finansiranja je zaokružena - 70 odsto sredstava će obezbjediti Svjetska banka, a 30 odsto opština Srbac. Realizacija ovog projekta vrijednog 450.000 KM, po riječima direktora dr Saše Jovičića, počeće za godinu dana.

BN TV / S.K.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

18.03.2016 14:59

Честитамо. Због ширења разних болести и проблема са којима се дана жене сусрећу и носе свуда по свијету па зато и у СРБцу, ГИНЕКОЛОГИЈА постаје пресудна у борби за здравље жена. Желимо зато гинеколошкој амбуланти у СРБцу што мање посла да НАШЕ баке, мајке, жене и сестре буду поштеђен од болести савременог свијета и што више среће и успјеха у њиховом пионирском раду!

ODGOVORITE