Кредити у девизама су незаконити!

Народна скупштина Републике Српске није прихватила СДС-ов Приједлог закона о конверзији кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима, али остаје на снази договор руководства Републике Српске са Европском банком за обнову и развој и Хyпо банке о конверзији кредита у швајцарцим за који корисници кредита сматрају да је још једна у низу превара осмишљена само да Хyпо не плати пенале и да се амнестира улога Агенције за банкарство Републике Српске, као супревизора у раду банака.

Босна и Херцеговина 17.03.2016 | 14:45
Кредити у девизама су незаконити!

У Удружењу ’Швајцарски франак’ најављују нове протесте, разочарани што је одбачен поменути Приједлог закона, а магазин Фактор, у сарадњи са међународним консултатским кућама, доноси основу за тужбу коју може користити свих 9.802 корисника ових кредита у БиХ (6.100 је из ФБиХ, а 3.702 из РС).

Агенције за банкарство су превидјеле и нису санкционисале банку у самој основи, а то је Уговор о кредиту односно досљедно тумачење Закона о девизном пословању и о облигационим односима.

Одлуком кредитног одбора Банке и одредбама чл. 2 Уговора одобрава се кредит у ЦХФ, док се износ у КМ наводи као противвриједност кредитних средстава на дан одобравања кредита. Што значи да његова вриједност у КМ у било ком другом моменту може бити другачија.

Рата кредита одређује се, такође, у ’швајцарцу’ док кредит није одобрен у КМ уз валутну клаузулу, већ је у складу са Законом о девизном пословању у питању девизни кредит. Закон каже да Хyпо Алпе-Адриа банка и особа којој је додијељен кредит имају својство резидента. У конкретном случају, ради се о девизном кредиту.

Плаћање у Републици Српској се врши у КМ, а изузетно се може вршити у девизама ако се, између осталог, ради о девизном кредиту. Закон каже и да Банка не може резиденту одобрити кредит у девизама, осим када је ријеч о резиденту, правном лицу или предузетнику, који се користи за плаћање увоза роба и услуга из иностранства. Што у већини одобрених кредита није случај.

Користећи Закон о облигационим односима обавезе из Уговора о кредиту није допуштена јер се коси са одредбама Закона о девизном пословању, односно представља разлог због којег су Уговори о кредиту апсолутно ништавни.

Што даље значи да се поништењем уговора свака уговорна страна обавезује да врати другој оно што је темељем поништеног уговора примила. А у конкретном случају Хyпо банка мора да врати преплаћени новац корисницима кредита у ’швајцарцу’.

Имајући у виду Одлуку кредитног одбора Банке, односно одредбе Уговора о кредиту, неспорно је да кредит одобрен Кориснику има све елементе девизног кредита који је посебно уређен одредбама Закона о девизном пословању.

Одлуком кредитног одбора Банке и одредбама чл. 2 Уговора о кредиту, Кориснику је одобрен кредит у ЦХФ, при чему се прецизно утврђује износ новчане обавезе Корисника и начин њеног извршења.

Новчана обавеза је обавеза која гласи на предају одређеног износа новца, у овом случају износа одређеног у ЦХФ. Дакле, новчана обавеза у конкретном случају одређена је у валути ЦХФ, што потврђује и чињеница да је рата кредита одређена такође у валути ЦХФ (чл. 3 ст. 3 Уговора), као и отплатни план кредита.

Чињеница да су кредитна средства Кориснику исплаћена у КМ, и да исти кредит враћа у њима, не укида овом кредиту својство девизног кредита, јер се према закону (чл. 308 ст. 1 Закона о облигационим односима) уговорне стране прије започињања извршења обавезе могу споразумјети да повјерилац (повјерилац обавезе на предају кредитних средстава тј. Корисник, односно повјерилац обавезе на враћање кредита тј. Банка) може примити и нешто друго умјесто дуговане радње (износ новца у КМ), умјесто дуговане радње (износ новца у ЦХФ).

Дакле, нужно је разликовати обавезу, односно предмет обавезе (како је уговорен и дефинисан Одлуком Банке) од њеног испуњења. У Уговору о кредиту, у дијелу у којем се говори о новчаној обавези, утврђује се да новчана обавеза има противвриједност у одређеном износу КМ, али на дан одобравања кредита, што значи да његова вриједност у КМ у било ком другом моменту може бити другачија. Дакле, за обим обавезе релевантан је ЦХФ, а не КМ, што се показало кроз повећање ануитета Корисника.

Имајући у виду наведено, као и релевантне одредбе Законом о девизном пословању – даље: ЗДП (чл. 2 т. 14), у конкретном случају ради се о девизном кредиту, а не о кредиту који је одобрен у КМ уз валутну клаузулу.

Будући да Корисник и Банка у складу са чл. 2 т. 1 алинеје 1) и 4) ЗДП имају својство резидента, има мјеста примјени законског прописа којим се предвиђа да Банка не може резиденту одобрити кредит у девизама, осим када је ријеч о резиденту (правном лицу или предузетнику) који исти користи за плаћање увоза роба и услуга из иностранства (чл. 19 ст. 2 ЗДП).

Како Корисник није резидент који девизни кредит користи за плаћање увоза роба и услуга из иностранства, сасвим је јасно да је Банка поступила супротно цитираној одредби ЗДП. Из овог произлази закључак да предмет обавезе из Уговора о кредиту није допуштен, што представља разлог због којег је апсолутно ништаван!

Извор: Фактор

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

дј

17.03.2016 13:54

То да је кредит у девизама незаконит, то сам вам рекао прије двије године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИПАК

17.03.2016 18:00

Да би се уговор поништио, мора се покренути тужба за поништење уговора или његово преиначење уз обрачун преплаћеног новца на укупни износ главнице. Ништа без правоснажне судске одлуке.

Name

милојко

17.03.2016 14:12

Сједи један, поново проуцити разлику измедју кредита у девизама и кредита са девизном клаузулом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема разлике

17.03.2016 16:01

Суштинкси је то исто. Јединица теби. Ниси ни за ту јединицу.

Name

Ре Немаразлике

17.03.2016 18:02

Држи се ти шатора и пиве, није тастатура за тебе, камоли облигациони односи.

Name

Ако

17.03.2016 14:52

Када су дизани кредити било је повољно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс рви

17.03.2016 15:00

Дил лихварских банки и корумпиране власти резултирао је пљацком народа и унистењем домаце производње... Док је оваца бит це и вуне за шишање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А...

17.03.2016 17:44

...КО ВАС ТЈЕРА ДА ДИЖЕТЕ КРЕДИТЕ?

Name

ОО7

17.03.2016 17:01

Банке су стране и приватне.Држава може да даје услове за своје банке,а не приватне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

влас

17.03.2016 17:32

Када су узимани кредити били повољни не навијам за банке али ту је наш народ испао наиван.ко је знао какав ће курс франка бити кроз пар година и сада ко зна. кредите узимајте у домаћој валути или еуру зато сто смо везани за еуро а додик ако остампа милијарду пост це и марка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миљан рс

17.03.2016 18:10

Тачно је да су кредити били повољни и да су се људи залетили. Лично сам корисник тог кредита. Дали су не законити, то је тренутно мање важно,најважније за кориснике јесте да банка није позајмила цхф па га пласирала корисницима, него је, знајући да ће цхф драстично расти, фиктивно км везала за цхф и на тај начин извршила кривично дјело преваре и остварила екстра профит. Зато нису на мјесту питања ко ће вратити те кредите. Па вратићемо их ми што смо их узели,са припадајућом каматом,то нико не спори, а „разлику" неће нико враћати, јер разлика не постоји,она је фиктивна. Дали сматрате да је нормалоно да кредит од 55 000 км враћам 8 година, а да сам тренутно дужан (само главница,без камата) 74 000Км??? Поздрав из источне РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега

17.03.2016 18:57

друг ити си га надрљо као и ја.

Name

стоицевиц предраг

17.03.2016 20:40

Немојте се насладивати тудим мукама! Кредит су узели многи да би ријесили стамбено питање. Тај кредит у францима хипо банка је пласирала као лијепо упакован јефтин , али отрован производ. У овом слуцају одговорност сносе финанијске институције БиХ које су требале и морале на вријеме да препознају и забране такве понуде хипо банке и застите своје градане. Јер је то основа њиховог посла. Засто нису то само они знају. Или су неспособни да раде свој посао или су сауцесници у цијелој овој отимацини и осиромасавању својих градана. И за неспособност и сауцесниство се мора сносити одговорност. Данас су преварени људи који су дигли те кредите, а сутра ко зна ко би од на могао и по којем основу бити преварен јер се иза многих ствари крију преваре лијепо упаковане.

ОДГОВОРИТЕ