Секс, цигарете и дијете: Како одрастају данашњи тинејџери?

Број деце која пуше или пију алкохол знатно је опао у протеклих пет година, показало је истраживање на нивоу Европе.

Здравље 17.03.2016 | 09:30
Секс, цигарете и дијете: Како одрастају данашњи тинејџери?

Светска здравствена организација испитала је школарце и открила да постоје јасне родне разлике када је реч о менталном здрављу тинејџера: девојчице су под већим стресом и чешће су депресивне и опседнуте својом килажом у односу на дечаке. Штавише, једна од четири 15-годишњакиње је на дијети, или тренира како би смршала.

Истраживачи кажу да су тинејџери из сиромашнијих породица слабијег менталног и физичког здравља и да им недостаје подршка породице и пријатеља.

Студија “Здравље деце школског узраста” спроведена је 2013. и 2014. и испитивала је однос тинејџера према храни, вежбању, алкохолу, цигаретама, канабису, као и њихово ментално здравље и слику коју имају о свом изгледу. Србија није била обухваћена истраживањем.

Њихови одговори упоређени су са резултатима претходне студије спроведене 2009. и 2010. године.

Ново истраживање показало је следеће:

Број 15-годишњака који су прву цигарету запалили у 13. или пре, опао је са 24 на 17 одсто.

Пад је приметнији код девојчица (са 22 одсто на 13 одсто), него код дечака (са 26 на 22 одсто).

Међу дечацима има више оних који редовно пију, него међу девојчицама, али се разлика смањује.

Употреба канабиса варира од државе до државе: од Естоније, Француске и Швајцарске у којима је марихуану пробало 29 одсто дечака, до Јерменије у којој ниједна девојчица није признала да је пробала то опојно средство.

Број тинејџера који је признао да је имао секс опао је са 29 одсто на 24 одсто међу дечацима, односно са 23 одсто на 17 одсто међу девојчицама у односу на 2009/10.

Већина деце – 80 одсто њих – рекла је да је уопште задовољна животом.

Широм Европе, већина тинејџера рекла је да је у добрим односима с родитељима, али је комуникација међу њима све слабија, а то нарочито важи за девојчице.

Ово су још нека открића до којих је дошла студија:

Једна од пет девојчица описала је своје здравље до 15. године као “лоше” док је половина испитаница имала вишеструке здравствене компликације чешће од једном недељно.

Дечаци су склонији вишку килограма и гојазности, у односу на девојчице, али оне чешће себе доживљавају као “дебеле”.

Једна од четири 15-годишњакиње је на некој дијети или вежба како би смршала.

Иако се дечаци чешће баве физичком активношћу, девојчице се здравије хране. Ипак, ниво физичке активности уопштено је низак, јер свега 25 одсто 11-годишњака и 16 одсто 15-годишњака испуњава постојеће препоруке о рекреацији адолесцената.

Др Зузана Јакаб, регионална директорка Светске здравствене организације за Европу каже да је младост веома важна у стицању здравствених и друштвених навика и ставова који су кључни за одрасло доба.

“Добар почетак исплати се касније у животу. Девојчице и деца из сиромашнијих породица константно имају слабије физичко и ментално здравље и мање физичке активности, у односу на дечаке и децу из богатијих породица. Подаци студије указују нам да би требало да смањимо ту разлику и да пружимо подршку свој деци да развију позитивне дугорочно навике везане за здравље.”

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар