Seks, cigarete i dijete: Kako odrastaju današnji tinejdžeri?

Broj dece koja puše ili piju alkohol znatno je opao u proteklih pet godina, pokazalo je istraživanje na nivou Evrope.

Zdravlje 17.03.2016 | 09:30
Seks, cigarete i dijete: Kako odrastaju današnji tinejdžeri?

Svetska zdravstvena organizacija ispitala je školarce i otkrila da postoje jasne rodne razlike kada je reč o mentalnom zdravlju tinejdžera: devojčice su pod većim stresom i češće su depresivne i opsednute svojom kilažom u odnosu na dečake. Štaviše, jedna od četiri 15-godišnjakinje je na dijeti, ili trenira kako bi smršala.

Istraživači kažu da su tinejdžeri iz siromašnijih porodica slabijeg mentalnog i fizičkog zdravlja i da im nedostaje podrška porodice i prijatelja.

Studija “Zdravlje dece školskog uzrasta” sprovedena je 2013. i 2014. i ispitivala je odnos tinejdžera prema hrani, vežbanju, alkoholu, cigaretama, kanabisu, kao i njihovo mentalno zdravlje i sliku koju imaju o svom izgledu. Srbija nije bila obuhvaćena istraživanjem.

Njihovi odgovori upoređeni su sa rezultatima prethodne studije sprovedene 2009. i 2010. godine.

Novo istraživanje pokazalo je sledeće:

Broj 15-godišnjaka koji su prvu cigaretu zapalili u 13. ili pre, opao je sa 24 na 17 odsto.

Pad je primetniji kod devojčica (sa 22 odsto na 13 odsto), nego kod dečaka (sa 26 na 22 odsto).

Među dečacima ima više onih koji redovno piju, nego među devojčicama, ali se razlika smanjuje.

Upotreba kanabisa varira od države do države: od Estonije, Francuske i Švajcarske u kojima je marihuanu probalo 29 odsto dečaka, do Jermenije u kojoj nijedna devojčica nije priznala da je probala to opojno sredstvo.

Broj tinejdžera koji je priznao da je imao seks opao je sa 29 odsto na 24 odsto među dečacima, odnosno sa 23 odsto na 17 odsto među devojčicama u odnosu na 2009/10.

Većina dece – 80 odsto njih – rekla je da je uopšte zadovoljna životom.

Širom Evrope, većina tinejdžera rekla je da je u dobrim odnosima s roditeljima, ali je komunikacija među njima sve slabija, a to naročito važi za devojčice.

Ovo su još neka otkrića do kojih je došla studija:

Jedna od pet devojčica opisala je svoje zdravlje do 15. godine kao “loše” dok je polovina ispitanica imala višestruke zdravstvene komplikacije češće od jednom nedeljno.

Dečaci su skloniji višku kilograma i gojaznosti, u odnosu na devojčice, ali one češće sebe doživljavaju kao “debele”.

Jedna od četiri 15-godišnjakinje je na nekoj dijeti ili vežba kako bi smršala.

Iako se dečaci češće bave fizičkom aktivnošću, devojčice se zdravije hrane. Ipak, nivo fizičke aktivnosti uopšteno je nizak, jer svega 25 odsto 11-godišnjaka i 16 odsto 15-godišnjaka ispunjava postojeće preporuke o rekreaciji adolescenata.

Dr Zuzana Jakab, regionalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Evropu kaže da je mladost veoma važna u sticanju zdravstvenih i društvenih navika i stavova koji su ključni za odraslo doba.

“Dobar početak isplati se kasnije u životu. Devojčice i deca iz siromašnijih porodica konstantno imaju slabije fizičko i mentalno zdravlje i manje fizičke aktivnosti, u odnosu na dečake i decu iz bogatijih porodica. Podaci studije ukazuju nam da bi trebalo da smanjimo tu razliku i da pružimo podršku svoj deci da razviju pozitivne dugoročno navike vezane za zdravlje.”

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar