Вучићева здравица британском принцу

"Уверен сам да ћете спознати традиционално српско гостопримство током боравка у Србији и да ћете из наше земље понети најлепша сећања", изјавио је синоћ председник Владе Србије Александар Вучић у здравици на вечери коју је приредио за британског принца Чарлса и његову супругу Камилу у Дому гарде у Топчидеру у Београду.

Србија 17.03.2016 | 07:43
Вучићева здравица британском принцу

"Дижем ову чашу за здравље принца од Велса и војвоткиње од Корнвола, за добробит и даљи прогрес пријатељског британског народа, за нашу заједничку добробит", рекао је Вучић.

"Уједињено Краљевство и Србија су повезани дугогодишњим односима, успостављеним 1937. кад је први британски конзулат отворен у Београду", подсетио је Вучић.

"Били смо савезници у два светска рата и данас смо, суочени са изазовима модерног света", рекао је премијер Србије додајући да се нада да ће угледни гости долазити чешће.

"После последње посете принца Чарлса пре 38 година и Маргарет Тачер две године касније, овде нисмо видели премијера Велике Британије, ни принца од Велса, нити било ког толико значаја из ваше земље. Надам да ћете долазити чешће у Србију, да ћете заволети нашу земљу и дивне људе", рекао је Вучић.

Вечери су присуствовали министри у влади Србије, званице из јавног, политичког и културног живота, међу којима су били и писац Синиша Ковачевић, глумац Мики Манојловић, оперска дива Јадранка Јовановић...

 

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола настављају данас посету Србији одласком у Нови Сад, а на крају дана биће гости пријема у Народној скупштини Србије где ће принц Чарлс имати и једино јавно обраћање.

Како је раније најавила британска амбасада, принц Чарлс и његова супруга ће по доласку у Нови Сад присуствовати културном програму у Католичкој порти, а затим ће открити меморијалну плочу британским хуманитарним радницима.

Они ће затим посетити Галерију Матице српске, где ће разговарати са кустосима и децом која учествују у пројекту "Мовинг Мусеумс" коју организује Британски савет.

Принц од Велса ће касније посетити Манастир Ковиљ у коме је монашка заједница укључена у органску производњу разлицитих производа (попут меда и ракије), али и програм рехабилитације "Земља живих".

Војвоткиња ће бити гошћа догађаја "Фоод ис греат"на коме ће бити представљени локални специјалитети, а сусрешће се и са производацима хране и пића из Велике Британије који раде у Србији.

На крају посете, по повратку у Београд, принц Чарлс и његова супруга Камила ће бити почасни гости на пријему у Народној скупштини Републике Србије, где ће званице бити људи из културног, јавног, спортског живота.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру посете региону већ боравили у Хрватској а до 19. марта ће посетити и Косово и Црну Гору.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар