Vučićeva zdravica britanskom princu

"Uveren sam da ćete spoznati tradicionalno srpsko gostoprimstvo tokom boravka u Srbiji i da ćete iz naše zemlje poneti najlepša sećanja", izjavio je sinoć predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u zdravici na večeri koju je priredio za britanskog princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu u Domu garde u Topčideru u Beogradu.

Srbija 17.03.2016 | 07:43
Vučićeva zdravica britanskom princu

"Dižem ovu čašu za zdravlje princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola, za dobrobit i dalji progres prijateljskog britanskog naroda, za našu zajedničku dobrobit", rekao je Vučić.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija su povezani dugogodišnjim odnosima, uspostavljenim 1937. kad je prvi britanski konzulat otvoren u Beogradu", podsetio je Vučić.

"Bili smo saveznici u dva svetska rata i danas smo, suočeni sa izazovima modernog sveta", rekao je premijer Srbije dodajući da se nada da će ugledni gosti dolaziti češće.

"Posle poslednje posete princa Čarlsa pre 38 godina i Margaret Tačer dve godine kasnije, ovde nismo videli premijera Velike Britanije, ni princa od Velsa, niti bilo kog toliko značaja iz vaše zemlje. Nadam da ćete dolaziti češće u Srbiju, da ćete zavoleti našu zemlju i divne ljude", rekao je Vučić.

Večeri su prisustvovali ministri u vladi Srbije, zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života, među kojima su bili i pisac Siniša Kovačević, glumac Miki Manojlović, operska diva Jadranka Jovanović...

 

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola nastavljaju danas posetu Srbiji odlaskom u Novi Sad, a na kraju dana biće gosti prijema u Narodnoj skupštini Srbije gde će princ Čarls imati i jedino javno obraćanje.

Kako je ranije najavila britanska ambasada, princ Čarls i njegova supruga će po dolasku u Novi Sad prisustvovati kulturnom programu u Katoličkoj porti, a zatim će otkriti memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima.

Oni će zatim posetiti Galeriju Matice srpske, gde će razgovarati sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu "Moving Museums" koju organizuje Britanski savet.

Princ od Velsa će kasnije posetiti Manastir Kovilj u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih".

Vojvotkinja će biti gošća događaja "Food is great"na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Na kraju posete, po povratku u Beograd, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar