БиХ и даље у зони кредитног ризика

Угледна међународна бонитетна агенција "Стандард анд Поор'с" потврдила је кредитни рејтинг БиХ, Б са стабилним изгледима, што значи да ова земља и даље спада међу државе с високим кредитним ризиком.

Босна и Херцеговина 16.03.2016 | 22:58
БиХ и даље у зони кредитног ризика

Наиме, ова оцјена значи да је кредитни рејтинг БиХ у неинвестиционом нивоу, односно да је њена кредитна способност шпекулативна.

У образложењу, аналитичари ове агенције наводе да очекују да ће БиХ и даље добијати међународну финансијску подршку, чиме ће бити подржане владине финансије и смањени притисци на платни биланс.

"То се, прије свега, односи на нови програм с Међународним монетарним фондом (ММФ), који би, како се очекује, требало да буде закључен у наредних неколико мјесеци. Овај програм би омогућио и додатна финансирања из Европске уније и Свјетске банке", наводе аналитичари "Стандард анд Поор'са", у документу који је доставила Централна банка БиХ.

Како истичу, стабилни изгледи засновани су на очекивањима да ће могући наставак међународног кредитирања, уз услове за обезбјеђење кредита, учврстити политику у погледу реформске агенде.

Упоредо с преговорима с ММФ-ом, аналитичари ове агенције наводе да су власти ФБиХ и Српске усвојиле законе како би покренуле активности у склопу реформске агенде, усвојене прошле године, укључујући законе о раду, реформе у области пореза на добит и законе о унапређењу банкарске супервизије.

Међутим, и поред могућег аранжмана с ММФ-ом, аналитичари ове агенције очекују ризике у имплементацији.

"Напредак у структуралним реформама је главни услов за унапређење пословног окружења и подстицање економског раста. Као и протеклих година, исплате по основу новог аранжмана с ММФ-ом биће кључне у финансирању дефицита текућег рачуна БиХ за 2016. годину", наводи се у овом извјештају.

Поред тога, аналитичари агенције "Стандард анд Поор'с" у извјештају наводе како је БиХ опредијељена за очување независности Централне банке БиХ и валутног одбора који захтијева адекватну покривеност монетарне базе девизним резервама.

Мурис Чичић, професор Економског факултета у Сарајеву, рекао је да је ова бонитетна агенција у својој оцјени за БиХ ипак указала на неку стабилност, што значи да су изгледи који се предвиђају од стране Свјетске банке и ММФ-а о стабилном расту у наредне двије-три године потврђени, што сматра добрим.

"Са друге стране, то је још релативно низак рејтинг и он као такав не обезбјеђује неку атрактивност. Међутим, инвеститори обично не гледају те рејтинге са аспекта да ли им је нешто атрактивно или не, јер то сами оцјењују. Они то више гледају као коректив смију ли или не смију ући у неко улагање. Зато ипак мислим да је с те стране ово неки напредак", рекао је Чичић.

Према његовим ријечима, "Стандард анд Поор'с" је процијенио да је БиХ кренула неким путем поновног раста и развоја, након свих година рецесије од 2007. године до 2011. године, те да се сад ипак осјети напредак.

"Дакле, ово показује да нас међународне финансијске институције процјењују релативно стабилним. Да ли ће то донијети инвестиције, то нико не зна и то опет зависи од активности и влада на свим нивоима и привредних субјеката и опште климе", сматра Чичић.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар