BiH i dalje u zoni kreditnog rizika

Ugledna međunarodna bonitetna agencija "Standard and Poor's" potvrdila je kreditni rejting BiH, B sa stabilnim izgledima, što znači da ova zemlja i dalje spada među države s visokim kreditnim rizikom.

Bosna i Hercegovina 16.03.2016 | 22:58
BiH i dalje u zoni kreditnog rizika

Naime, ova ocjena znači da je kreditni rejting BiH u neinvesticionom nivou, odnosno da je njena kreditna sposobnost špekulativna.

U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da očekuju da će BiH i dalje dobijati međunarodnu finansijsku podršku, čime će biti podržane vladine finansije i smanjeni pritisci na platni bilans.

"To se, prije svega, odnosi na novi program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude zaključen u narednih nekoliko mjeseci. Ovaj program bi omogućio i dodatna finansiranja iz Evropske unije i Svjetske banke", navode analitičari "Standard and Poor'sa", u dokumentu koji je dostavila Centralna banka BiH.

Kako ističu, stabilni izgledi zasnovani su na očekivanjima da će mogući nastavak međunarodnog kreditiranja, uz uslove za obezbjeđenje kredita, učvrstiti politiku u pogledu reformske agende.

Uporedo s pregovorima s MMF-om, analitičari ove agencije navode da su vlasti FBiH i Srpske usvojile zakone kako bi pokrenule aktivnosti u sklopu reformske agende, usvojene prošle godine, uključujući zakone o radu, reforme u oblasti poreza na dobit i zakone o unapređenju bankarske supervizije.

Međutim, i pored mogućeg aranžmana s MMF-om, analitičari ove agencije očekuju rizike u implementaciji.

"Napredak u strukturalnim reformama je glavni uslov za unapređenje poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta. Kao i proteklih godina, isplate po osnovu novog aranžmana s MMF-om biće ključne u finansiranju deficita tekućeg računa BiH za 2016. godinu", navodi se u ovom izvještaju.

Pored toga, analitičari agencije "Standard and Poor's" u izvještaju navode kako je BiH opredijeljena za očuvanje nezavisnosti Centralne banke BiH i valutnog odbora koji zahtijeva adekvatnu pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, rekao je da je ova bonitetna agencija u svojoj ocjeni za BiH ipak ukazala na neku stabilnost, što znači da su izgledi koji se predviđaju od strane Svjetske banke i MMF-a o stabilnom rastu u naredne dvije-tri godine potvrđeni, što smatra dobrim.

"Sa druge strane, to je još relativno nizak rejting i on kao takav ne obezbjeđuje neku atraktivnost. Međutim, investitori obično ne gledaju te rejtinge sa aspekta da li im je nešto atraktivno ili ne, jer to sami ocjenjuju. Oni to više gledaju kao korektiv smiju li ili ne smiju ući u neko ulaganje. Zato ipak mislim da je s te strane ovo neki napredak", rekao je Čičić.

Prema njegovim riječima, "Standard and Poor's" je procijenio da je BiH krenula nekim putem ponovnog rasta i razvoja, nakon svih godina recesije od 2007. godine do 2011. godine, te da se sad ipak osjeti napredak.

"Dakle, ovo pokazuje da nas međunarodne finansijske institucije procjenjuju relativno stabilnim. Da li će to donijeti investicije, to niko ne zna i to opet zavisi od aktivnosti i vlada na svim nivoima i privrednih subjekata i opšte klime", smatra Čičić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar